Fransa’da Mülteciler İçin Yeni Bir Yaşam

Atelier Rita tarafından tasarlanan proje, mülteci sorununa bir çözüm arayışı niteliğinde.

Proje, bir banliyö kenti olan Ivry-sur-Seine’de eski bir sanayi sitesinde 90.000 m²’lik bir alanda yer alıyor ve 400 kişi için acil barınaklar sunuyor. Aileler, çocuklar ve zor durumdaki kadınlar maksimum 6 ay süre ile konaklayabiliyor.

Fransa’da ilk defa yapılan yardım programı, mevcut dünya düzenini düşünmek üzere mimarları zorlu bir göreve çağırıyor.

Proje, farklı kültürlerden savunmasız insanlara işlevsel nitelikler sunmayı amaçlıyor. Coğrafik kökenlere bakılmaksızın “insan” kavramına odaklanıyor. Kamusal alanla rahat ve samimi bir ilişki kurarak toplumsal hayata dahil olma meselesi projenin ana odakları arasında yer alıyor.

Çok amaçlı olarak planlanan altı birim alanın merkezine yerleşiyor. Bu birimleri ayıran boşluklar ise kullanıcıları için yeni alanlar tanımlıyor. Çocuklar oyun oynuyor, insanlar birlikte vakit geçiriyor.

2 Kasım 2016’da başlayan, 7 Mart 2017’de tamamlanan inşaat, 4 ay ve 1 hafta sürdü. Merkezin çok hızlı inşa edilmesi gerektiğinden prefabrike bir sistem tercih edildi. Operasyon süresini kısaltmak için aynı anda iki inşaat alanında çalışmalar devam etti.

Yeniden kullanılabilir ahşap modüller esnek mimariye de olanak tanıdı. Bu alanda 5 yıl gibi geçici bir süre kalmayı planlayan projede; ikincil kullanımlara izin veren ahşap modüller ve altyapı sistemleri daha sonra başka alanlara da kolay taşınabilir olarak tasarlandı.

Haberde kullanılan tüm fotoğraflar David Boureau’ya aittir.

Etiketler

Bir yanıt yazın