Frankfurt Binası Cephesine Bambudan Örülmüş Ağaç

Sanatçı Joko Avianto'nun bambudan ürettiği yerleştirme "Big Trees (Pohon Besar)", Frankfurter Kunstverein sanat müzesinde devam etmekte olan sergi kapsamında binanın giriş cephesini kısmen istila ediyor.

Frankfurter Kunstverein sanat müzesinde halen devam etmekte olan “Roots. Indonesian Contemporary Art/ Kökler. Endonezya Çağdaş Sanatı” sergisi kapsamında sanatçı Joko Avianto’dan mekana özgü bir yerleştirme yapması istenmiş. Yerleştirme izleyenlerin şaşkın bakışları altında binanın girişine örülmüş.


Fotoğraf: Andang Iskandar 

1998 yılındaki rejim değişikliğinden sonra büyük dönüşüm geçiren ülkenin sanatçılarının hala geçerli olan tarihi hikayelerini, ve kültürel köklerini yeniden yorumladıkları sergide; sanatçıların seçtikleri konular ve malzeme seçimleri globalleşmiş bir dünyada kendi bireyselliklerini ve kolektivitelerini yansıtmayı amaçlıyor.


Fotoğraf: Andang Iskandar

Endonezya’nın West Java bölgesinin geleneksel örme tekniği kullanılarak örülen yerleştirmede Endonezya’dan ithal edilen 1525 bambu sapı kullanılmış.


Fotoğraf: Andang Iskandar

Endonezya tarihsel olarak önemli bir yere sahip olan yaşlı ağaçlar, yıllardan beri insanların tanıştığı ve vakit geçirdikleri sosyal alanları işaret ediyorlar. Öte yandan bu ağaçların yoğun olduğu bu alanlar kentleşmenin ve hava kirliliğinin sürekli artan baskısıyla karşı karşıya. 

Joko Avianto yerleştirmesi, West Java bölgesine ulaşan global endüstrinin, bölgenin sahip olduğu ve zanaatıyla kültürüne kattığı bambu ormanlarını göz ardı ederek kendi ihtiyaçları olan ürünlerin dikimini dikte etmelerine yönelik endişeleri de örtük bir şekilde barındırıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın