Frank Lloyd Wright 150 Yaşında

MoMA (The Museum of Modern Art, New York), Avery Architectural & Fine Arts Library, Columbia University iş birliğiyle, Frank Lloyd Wright'ın 150. yaşı sebebiyle düzenlenen sergi 12 Haziran 2017 ile 1 Ekim 2017 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

“Frank Lloyd Wright at 150: Unpacking the Archive” isimli sergi Amerika’lı mimarın çok yönlü pratiğini konu alıyor.


Mile-High Illinois’in 1956 yılında sergilenen 6,7 metre yükseklikteki görseli. The Frank Lloyd Wright Foundation Archives (The Museum of Modern Art, New York / Avery Architectural & Fine Arts Library, Columbia University)

Amerikalı mimarın doğumunun 150. yılı sebebiyle düzenlenen sergi, 1890’lardan 1950’lere kadar üretilen, nadiren sergilenmiş veya ilk defa sergilenecek olan mimari çizimler, maketler, filmler, TV yayınları, yapı parçaları, basılı medya dökümanları, mabilyalar, sofra takımları, tablolar, tekstil ürünleri ve fotoğraflar gibi yaklaşık 400 adet eseri kapsıyor.


Imperial Hotel, Tokyo, 1913-23. The Frank Lloyd Wright Foundation Archives (The Museum of Modern Art, New York / Avery Architectural & Fine Arts Library, Columbia University)

Wright’ın çalışmalarının kapsamlı ve monografik sunumundan ziyade bir antoloji olarak yapılandırılan sergi, 12 farklı bölümden oluşacak.


Darwin Martin House, Buffalo, New York, 1903-06. The Frank Lloyd Wright Foundation Archives (The Museum of Modern Art, New York / Avery Architectural & Fine Arts Library, Columbia University)

Bu bölümlerden her biri, Frank Lloyd Wright Foundation Archives’tan sağlanan bir anahtar objeyi veya obje grubunu araştırıyor.


Madison Civic Center (Monona Terrace), Madison, Wisconsin, 1938-59. The Frank Lloyd Wright Foundation Archives (The Museum of Modern Art, New York / Avery Architectural & Fine Arts Library, Columbia University)

Sergi ayrıca, Wright’ın tasarımlarını eleştiriye ve tartışmaya açmayı, ünlü mimarı uzmanlara ve ziyaretçi gruplarına tanıtmayı amaçlıyor.


V. C. Morris Shop, San Francisco, 1948-49. The Frank Lloyd Wright Foundation Archives (The Museum of Modern Art, New York / Avery Architectural & Fine Arts Library, Columbia University)

Frank Lloyd Wright, genelde yerel çalışmaları olan bir mimar olarak yorumlansa da sıklıkla Avrupa, Sovyetler Birliği, Japonya ve Güney Amerika gibi ülkelere seyahat ederek uluslarası ağlarla iletişimde bulunuyordu. Wright, Japonya ve Irak gibi ülkeler de dahil olmak üzere, başta Amerika’da ve dünyada 1.000’den fazla proje tasarladı.


American System-Built (Ready-Cut) Houses, 1915-17. The Museum of Modern Art, New York. Gifts of David Rockefeller, Jr. Fund, Ira Howard Levy Fund and Jeffrey P. Klein Purchase Fund.

Frank Lloyd Wright at 150, Wright’ın hayatında ve kariyerinde gelişen önemli olayların altını çizen, merkezi, kronolojik bir omurga etrafında organize edilmiş. Bu omurganın yönlendirmesiye açılan 12 alt bölüm, bilinen ve keşfedilmeyi bekleyen temaları içeriyor.


Solomon R. Guggenheim Museum, New York, 1943-59. The Frank Lloyd Wright Foundation Archives (The Museum of Modern Art, New York / Avery Architectural & Fine Arts Library, Columbia University)

Bu 12 bölüm, Wright’ın Rosenwald School for African American Children gibi projelerinin yanı sıra, geleceğin orijinal Amerikan mimarisi arayışında yerel Amerikan tasarımının imgelemi ve formu üzerine yaptığı çalışmaları da kapsayacak.


Imperial Hotel, Tokyo, 1913-23. The Frank Lloyd Wright Foundation Archives (The Museum of Modern Art, New York / Avery Architectural & Fine Arts Library, Columbia University)

Doğa, peyzaj ve mimarlık arasındaki ilişkiye bakışını çeşitli ölçeklerde araştıran ve dairesel geometrilere olan ilgisine odaklanan bölümlerin yanı sıra Wright’ın süsleme ile meşguliyeti de bir başka bölümün konusu olmuş.


Kindersymphonies Playhouses for the Oak Park Playground Association, Oak Park, Illinois, 1926. The Frank Lloyd Wright Foundation Archives (The Museum of Modern Art, New York / Avery Architectural & Fine Arts Library, Columbia University)

Bir diğer bölüm ise Frank Lloyd Wright’ın televizyon, radyo ve dergi gibi medya organlarıyla ilişkisi ve onları nasıl kullandığı ile ilgili kurgulanmış.


Fallingwater (Kaufmann House), Mill Run, Pennsylvania, 1934-37. The Frank Lloyd Wright Foundation Archives (The Museum of Modern Art, New York / Avery Architectural & Fine Arts Library, Columbia University)

Tanınırlığı ile ilgili durum ise Time’ın yılın adamı ünvanını da içeren yazılı medya ile ve Mike Wallace ile yaptığı ünlü röportaj, Wright’ı dünyanın en ünlü mimarı olarak gösteren What’s My Line? bölümü gibi TV yayınları ile anlatılmış.

Son tematik bölümde ise arşivin kendisi bir çalışma konusu olarak işlenmiş. Bu bölüm, Solomon R. Guggenheim Museum’un ve New York için tasarlanıp, inşa edilemeyen bir konut işlevli gökdelen projesi olan St. Mark’ın titizlikle korunmuş maketini içeriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın