Frank Gehry Tasarımı Facebook Genel Merkez Ofisi

Frank Gehry, Menlo Park’ta Facebook’un genel merkez ofis binasını çevre dostu ve sürdürülebilir mimari anlayışı ile tasarladı. MK21 adını taşıyan ofis binası 18 aydan kısa bir sürede tasarlandı ve inşa edildi.

Bina, 2015 yılında tamamlanan önceki bina olan MK20’nin bir uzantısı. “Bina inşa ederken öğrendiklerimizin hepsi 21’i inşa etmek için bizi hazırladı,” diyor Gehry, projenin Facebook’ta yayınlanan bir videosunda.

Tasarımın geliştirilme ve iyileştirilme aşamasında doğal ışıktan daha fazla yararlanmak amacıyla güncellemeler yapıldı; çatı bahçesi ofis alanına indirildi ve sirkülasyon binanın merkezi olan kanalda yoğunlaştırıldı.

Binada, çevreye minimal düzeyde etki edilmesi amaçlamış. MK21, her yıl yaklaşık 17 milyon galon tasarruf sağlayacak şekilde tasarlanmış bir su sistemi içeriyor. Güneş enerjisi, çatıda ve araç parklarında 1.4 megawatt’lık bir foto voltaik güneş paneli sistemi de bu çabayı destekliyor.

Doğa ve yaban hayatı iç içe olacak şekilde tasarlanmış, kuşları korumak için fritli cam kullanılmış. Bunun yanı sıra, 14,5 m2′lik çatı bahçesinde 200’den fazla ağaç ve insanların sirkülasyonunu kolaylaştıracak yaklaşık 800 metre uzunluğunda kıvrımlı bir yol da yapılmış. 

Sosyal alan olarak tasarlanan “The Bowl”un yanı sıra yeşil bitkiler ve doğal peyzaj tasarımı ile zenginleştirilen, 12 metrelik yüksekliğinde sekoya ağaçlarının bulunduğu korunaklı bir yeşil alan olan “Town Square” de projede yer alır.

Ofis iç mekanı, ekip çalışması ve iş birliği öncelik verilerek tasarlanmış. Ofisler açık planlı, ayrıca sessiz ve bağımsız çalışma için belirlenmiş alanları da içeriyor. Binanın uzun kenarı boyunca yerleştirilen yol, ofisin her bir parçasını birleştiren bir gövde gibi işliyor. Yolun devamında beş yemek odası, 15 sanat enstalasyonu ve geniş bir etkinlik ve toplantı alanı yapılacak.

Facebook, Menlo Park merkezine ek yapmaya devam ediyor ve 2019 için halka açık meydan ve etkinlik alanı bulunan iki dönümlük bir parkın tamamlanmasını planlıyor ayrıca bu planlar tüm topluluk için Bayfront Otoyolu üzerinde işleyecek bir bisiklet ve yaya köprüsünü de içeriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın