Fotoğraftan Bina İnşa Etmek

Ve sonra onu bozmak...

Erdal İnci, Çağrı Taşkın ve Serkan Kaptan’dan oluşan Oddviz kolektifinin yeni işi ilk akla gelen tabirle “çok acayip”. Fotogrametri yöntemiyle, tarihi binaların ve kentsel dokuların 3D modellerini elde eden ekip, bu modellerden kendine özgü bir dile sahip sanat işleri üretiyor. En basit haliyle, fotoğraflardan ölçü alma bilimi olan ve ilk uygulamaları 19. yüzyıl ortasında kadar uzanan fotogrametri, günümüzün bilgisayar destekli hesaplama ve dijital gerçeklik dünyasında pek çok farklı alanda kullanılıyor (“bu işin en heyecanlı ürünlerini bilgisayar oyunları sunuyor” diyenler var).

Pera’daki otelin modelini oluşturacak fotoğrafların çekimini bir haftada tamamlayan Oddviz ekibi, iki haftalık bir süreçte bu fotoğrafları bir araya getirerek bütün bir binayı 3D üretmiş. “Hotel” isimli video işinin her bir odası için sayısı 100-150 arasında değişen fotoğraf kullanılmış. Diğer yandan ekibin peşinde olduğu şey, binanın mükemmel bir modelini üretmek değil. Erdal İnci TIME dergisine verdikleri kısa röportajda, modelin “tamamlanmamış” estetiğine dair: “Mükemmel olması gerekmiyor. Mükemmel olmayan yapılar ilgimi daha çok çekiyor.” diyor.

Çalışmada kullanılan teknik çok heyecanlı, ardından gelen soru ise: Bu model bize neyi ve nasıl gösteriyor? Modelin, yapının içini ve dışını aynı anda görmemize izin verdiğini ve yapıya dair gelişmiş bir algı sağladığını söyleyen Erdal İnci: “Bir kestanenin içine bakıyorsunuz ve içinde ne olduğunu biliyorsunuz; fakat orada neyin olduğunu gerçekten bilmiyorsunuz. Bu bir bina için de geçerli, eğer dışındaysanız içini sadece hayal edebilirsiniz. Eğer içine girdiyseniz, çevreniz sadece bir odayla sınırlı olacaktır.” diye ekliyor.

Oddviz’in ürettiği videolar ve modeller ise binaya yönelen bakışı çeşitlendiriyor. Binanın ölçeği küçülerek mouseların ucuna kadar geliyor. Obje olarak önümüze serilen otel, duvarlarının arkasında saklı mekânsal (ve uzamsal) ilişkileri görünür kılan bir çeşit çözünmeye uğruyor. Yapının fiziksel çözünmeye uğraması izleyenin zihnine pek çok imgeyi (belki apokaliptik, belki melankolik veya hiçbiri) davet edebilecek potansiyele sahip (işte bu yüzden sanat). Bir başka modelde ise pasta dilimi gibi yapıdan kesilip çıkarılan parça elimizde evirip çevirebileceğimiz ve içine dalabileceğimiz bir küreye dönüşüyor. Otel kendini müdahalelere açıyor ve fotoğrafın “gerçekliği” bize yapıya nüfuz etme fırsatı veriyor.

Ekip gelecek işlerinde fabrikalar ve terk edilmiş yapılar üzerine yoğunlaşmayı planlıyor. Erdal İnci fotogrametri yönteminin, gelecekte varlığını sürdüremeyecek alanların korunması için faydalı olacağını düşündüğünü belirtiyor.

Son olarak, ekibin Mardin’in tarihi kent dokusu üzerine yaptığı çalışmayı da buraya koyuyor ve aradan çekiliyoruz.


not: Bu haber Oddviz ekibinin işleri üzerine TIME’da çıkan haberde geçen bilgiler baz alınarak hazırlanmıştır. Haber için
bkz.

Etiketler

Bir yanıt yazın