Foster’dan Demiryolu Üzerine “Skycycle” Ütopyası

2013 yılı içerisindeki bisikletli ölümleri üzerine İngiliz mimar Norman Foster, Londra demiryolu üzerinde motorlu taşıtların giremediği bir bisiklet yolu kavramı geliştirdi.

“Skycycle” önerisinde Foster + Partners Mimarlık Ofisi, peyzaj mimarları Exterior Architecture ve ulaşım danışmanı Space Syntax ile birlikte çalıştı. “Cycling ütopyası” olarak isimlendirilen proje, tahmini 220 kilometrelik mevcut demiryolunun üzerinde olacak.

10 farklı bisiklet yoluna, 200’den fazla giriş noktası tasarlanıp, kentte bu noktalar işaretlenecek. Her güzergahtan saatte 12.000 bisikletçi geçecek ve şehir içi trafiğe göre yolculuk süreleri yarım saate kadar azalacak.

Düzenli bir bisiklet kullanıcısı olan Foster projeyle ilgili şunları söylüyor: “Londra’da yaşam kalitesini arttırmak ve yeni nesil bisiklet kullanıcılarını teşvik etmek için güvenli bisiklet yolları olmalı. Şu anda Londra sokaklarının en büyük fiziksel engeli, bisikletçileri ve motorlu taşıtları birbirinden ayıramamanız.

Skycycle sıkışık bir şehirde yer bulmak için alternatif bir yaklaşım. Banliyö demiryollarının üzerindeki koridorları kullanarak, güvenli, motorlu araçlara kapalı, belki de dünya çapında bir ağ oluşturabilecek ideal bisiklet yolları tasarladık.” 

Onaylanırsa, yolların yapılması belki 20 yıl alacak.  

Tasarımcılara göre, havada giden platformalar yapmak yeni yol ve tünel inşaatlarından daha ucuza malolacak ve mekanın daha etkili kullanılımasının yolunu açacak.

Foster, yürünebilen ve bisiklete binilebilen şehirlerin daha yaşanabilir olduğunu bir kez daha hatırlattı.

Etiketler

Bir yanıt yazın