Foster + Partners’tan Riyad’a Yeni Bir Havalimanı: King Salman International Airport

İngiliz ofis Foster + Partners, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da, şehrin küresel bir lojistik merkez olarak konumunu güçlendirecek, ulaşımı, ticareti ve turizmi canlandıracak ve Doğu ile Batı’yı birbirine bağlayan bir köprü görevi görecek olan Kral Salman Uluslararası Havalimanı’nın masterplanını tasarlamak için açılan yarışmayı kazandı.

Yaklaşık 57 kilometrekarelik bir alanı kaplayacak ve 6 paralel piste sahip olacak yeni projenin dünyanın en büyük havalimanlarından biri olması bekleniyor.

Ayrıca 12 kilometrekarelik alanda havaalanı destek hizmetleri birimleri, konut ve dinlenme tesisleri, perakende satış mağazaları ve diğer lojistik binalar yer alacak.

Yeni havalimanının, 2030 yılına kadar 120 milyon yolcuyu, 2050 yılına kadar 3,5 milyon ton kargo taşıma hizmeti ile birlikte 185 milyon yolcuyu ağırlaması hedefliyor.

Yeni yapının yolcu gidiş terminalinde bulunan restoranından etkileyici bir şekilde düzenlenmiş koridorlara, birinci sınıf hizmet kalitesinden inovatif alanlarına kadar, havalimanının kusursuz bir aerotropolis haline gelmesi hedefleniyor. Ziyaretçiler ve transit yolcular için benzersiz bir seyahat deneyimi sağlamak için tasarımda Riyad’ın kimliği ve Suudi kültürü de dikkate alınacak.

Tasarım merkezinde sürdürülebilirlik olan Kral Salman Uluslararası Havalimanı’nın, proje sürecinde en yeni yeşil girişimleri dahil ederek LEED Platinum sertifikasına sahip olması ve gücünü yenilenebilir enerjiden alması planlanıyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın