Foster + Partners’tan McLaren Üretim Merkezi

McLaren'ın Woking'deki yerleşkesinde Foster + Partners'ın tasarladığı ikinci bina olan McLaren Üretim Merkezi geçen günlerde açılmıştı. 34.500 metrekarelik tesis McLaren otomobillerine ev sahipliği yapıyor.

Üretim merkezi McLaren Teknoloji Merkezi’nin güney batısında yer alıyor. İki binayı bir yeraltı geçidi birbirine bağlarken, her iki binanın da detay ve malzemelerindeki dil aynı.

Bir üretim tesisi olarak yapı, doğası gereği, kolonlar ve tamamen entegre servisleri arasındaki geniş omurgasıyla esnek bir mekan. İki katlı yapının bu lineer düzenlemesi üretimin akışını da yansıtıyor. Parçalar teslim ediliyor, arabalar birleştiriliyor, boyanıp testleri gerçekleştiriliyor ve binadan çıkmadan yürüyen bir yoldan geçip yıkanıyorlar. Bu üretim katının altındaki bodrum kat tamamen depo amacıyla kullanılırken, üretim bandına hakim olan bir de asma kat bulunuyor. Üretimin her aşaması bu binada gerçekleşiyor.

Çevreye duyarlı olarak inşa edilen yapı, peyzaj içerisine mütevazi bir şekilde gömülmüş. Alt kat tamamen yer altındayken, bir üst kat da ağaçlandırmasıyla beraber çevredeki yoldan neredeyse görünemeyecek kadar gizlenmiş.

Norman Foster proje için “McLaren Üretim Merkezi, endüstriyel binaların evriminde, sosyal açıdan, çalışma koşulları ve teknoloji, ayrıca servislerin entegrasyonundaki esneklikten dolayı bir atılım niteliğinde. Ron Dennis ile bir kez daha çalışmak oldukça keyifliydi ve merkez sadece 12 ayda tamamlandı,” dedi.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın