Foster + Partners’ın Yeni Müzesi Narbo Via, Fransa’nın Narbonne Kentinde Açılıyor

Foster + Partners tarafından tasarlanan Roma Antik Eserleri Müzesi Narbo Via, Narbonne'da 11 Aralık'ta resmi bir törenle açıldı. Bölge için yepyeni kültürel çekim, güney Fransa'daki Canal de la Robine'de bulunan şehir için bir dönüm noktası olacak.

Fotoğraflar: Nigel Young

 

Müze, açık hava tiyatrosu da dahil olmak üzere gür yeşil peyzaj ve çevre düzenlemesi arasında yer alıyor. Taş, çelik ve belirgin bir beton çatı ile birleşerek, güçlü görünen ve toprağa ve bulunduğu alana sıkı sıkıya bağlı bir bina oluşturuyor.

Ve dış kısım nispeten mütevazi ancak kendinden emin duruşuyla tanımlanırken, iç kısım, koleksiyona ait taşların bulunduğu raf sıraları olan bir “Lapidary Wall”u merkez konuma yerleştirerek içeriğini açık ve cüretkar bir şekilde sergiliyor. Bu mimari unsur, herkesin görebileceği şekilde, müzenin değerli yükünü korumak için uzmanların çalıştığı restorasyon alanlarını ve kamusal alanları akıllıca ayırıyor. Ziyaretçiler, koleksiyonu tasarımın kalbine yerleştiren bu yarı geçirgen duvar sayesinde iş başındaki profesyonelleri görebiliyorlar.

Proje ayrıca kalıcı ve geçici sergiler için galeriler, multimedya eğitim merkezi, oditoryum, restoran ve kitapçı gibi halka açık bir dizi alanı da içeriyor. Araştırma, restorasyon, depolama tesisleri ve ofisler, açıklıklardaki cam geçişleri ve döşemeden tavana şeffaf duvarlarıyla parlak bir şekilde aydınlatılan binayı tamamlıyor.

“Narbo Via için yaptığımız çalışmalar, Foster + Partners ile Fransa’nın güneyi arasındaki bu derin ilişkiyi genişletiyor. Sanat, bir şehrin yaşamı için hayati öneme sahiptir, kültürel bir yapı, fiziksel ve sosyal engelleri yıkmak için ‘yer duygusunu’ yeniden icat etme ve yenileme potansiyeline sahiptir. Eski ve yeniyi bir araya getiren Narbo Via, müzenin imajını yenileyerek sadece bir düşünme yeri değil, aynı zamanda gelecek nesiller için bir bilgi yaratıcısı olacak.”
Norman Foster

Narbo Via binası geleceğe yönelik kapsamlı bir sürdürülebilirlik stratejisi barındırıyor. Tasarımcılar, bu sistemin antik Roma teknolojisinden ilham aldığını belirtiyor. Doğal havalandırma, içerideki havanın dolaşımına yardımcı olan akıllı beton tavan yapısıyla sağlanıyor ve ziyaretçiler için sağlıklı bir ortamın yanı sıra zengin Roma antik koleksiyonunun saklanma koşullarını sağlıklı tutuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın