Foster + Partners’ın Tasarımı Ombú Bir Dönüşüm Projesi

Foster + Partners’ın tasarladığı Ombú Madrid'de yer alıyor.

Ombú’nun gezegende 1.0’lık bir ekolojik ayak izi var ve bu da evrenin şu anki kapasitesi tarafından çıkardığı karbonun absorbe edilebileceği anlamına geliyor. Paris Anlaşması’na göre gerekli olan kaynakların dengesini sağlıyor.

Orijinal yapı 1905 yılında mimar Luis de Landecho tarafından inşa edilmiş, bina vakti zamanında çevredeki bölgelere enerji sağlamış. Daha sonra ACCIONA 2017’de onu kurtarıp ele geçirene dek kullanım dışı kalmış. Proje eğimli çelik makasları destekleyen mevcut taşıyıcı strüktüre eklemleniyor. Tarihi bina kabuğu, 10.000 tondan fazla orijinal tuğlayı korumak ve çevresel etkiyi azaltmak için korunmuş.

Alanın içine yerleştirilen hafif yapı, yerel ormanlardan sürdürülebilir bir şekilde elde edilen ahşap malzemeyle yapılmış, aydınlatma, havalandırma ve diğer hizmetleri entegre ederken mekansal esnekliğe olanak tanıyor. Yenilenebilir ahşap strüktür 1.600 tondan daha fazla CO2 tasarrufu sağlıyor. Merkezdeki ışıklık yapay aydınlatma ihtiyacını azaltarak doğal ışığı içeriye alırken camlarda bulunan fotovoltaik paneller elektrik üretiyor.

Madrid’in ılıman ikliminin avantajını alarak, yeni bir avlu dış alanlarda rahat çalışma seçeneği vadediyor. Bu avlu, yeşil bir ağaç gölgeliği ile korunan açık çalışma alanları ve gayri resmi toplantı alanları içeren 350 ağaçlı 12.400 metrekarelik büyük bir parka bağlanıyor. Yerel kaynaklardan gelecek su tüketimini azaltmak için yerel türler özenle seçilmiştir.

Yeni yeşil ve kamusal mekan binayı çevresindeki topluluğa bağlıyor ve sosyal etkileşim için pozitif bir etki yaratıyor. Arganzuela ilçesinde konumlanan Ombú demiryolu ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarından da yararlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın