Foster & Partners’ın NYPL Projesinde Son Gelişme

New York Halk Kütüphanesi için Foster + Partners'ın önerdiği tartışmalı yenileme projesi iptal edildi.

Foster & Partners’ın New York Halk Kütüphanesi için hazırladığı yenileme projesi 2012 yılında halka tanıtılmıştı. O günden bu yana belirsizliğini koruyan 300 milyon dolarlık yenileme projesi gerek bütçesi ile gerekse uygulayacağı mimari değişiklikler ile halkın tepkisini toplamış, oldukça eleştirilmişti. Eleştirileri ve projeyle ilgili bilgileri daha önceki haberlerden ve kütüphanele ile ilgili hazırlanmış değerlendirme yazısından takip edebilirsiniz.

Son gelen haberlere göre şu ana kadar 9 milyon dolar ödeme yapılan proje iptal edildi. Kütüphane sorumlularının verdiği bilgilere göre iptal edilmesinin 3 nedeni var: Yapılan bir çalışmada bahsedilen bütçenin yetersiz görünmesi, kent yönetimindeki değişiklikler ve halkın tepkisi.

Özellikle binanın arka, depo kısmında öngörülen yenileme, sosyal bir mekan yaratma uğruna değer biçilemeyen koleksiyonların başka bir depoya gönderilmesi ve bunun için harcanacak bütçe ile eleştirilmişti.

Sir Norman Foster haracanan emekler adına üzgün olduğunu ama saygı duyduğunu dile getirdi. New York Valisi Bill de Blasio ise iptal edilen projeye şüpheyle yaklaştığını ve Mid-Manhattan Kütüphanesi’nin böyle değişiklikler için daha uygun olduğunu söyledi. Bu yeni çalışmada Foster & Partners’ın olup olmayacağı daha belli değil.


NYPL – Depo mekanının yenileme projesindeki görünümü

Etiketler

Bir yanıt yazın