Foster + Partners Tasarımı Mexico City Uluslararası Havalimanı Projesinde İptal Kararı

Foster + Partners, FR-EE (Fernando Romero Enterprise) ve NACO (Netherlands Airport Consultants) ortaklığında tasarlanan Mexico City Uluslararası Havalimanı projesinin iptal edileceği duyuruldu.

Meksika’nın 1 Aralık’ta göreve başlayacak yeni devlet başkanı Andrés Manuel López Obrador, 13,3 milyar dolar değerindeki, kısmi olarak inşa edilen havalimanı projesinin iptal edileceğini açıkladı. Yaz aylarında çıkan haberlerde Andres Manuel Lopez Obrador, 13 milyar dolarlık inşaatın pahalılığını ve onunla bağlantılı olası yolsuzlukları gerekçe göstererek “Kamu yatırımlarının yarısını tek bir projeye sokmayacağım,” demişti.

Son yaşanan gelişmeler ile ilgili BBC Türkiye’nin haberi şöyle:

Halihazırda inşaatına başlanan proje yerine, şehrin kuzeyinde yer alan bir askeri üsse bir terminal ve iki yolcu pisti daha inşa edilmesi planlanıyor.

Referanduma katılan 1,07 milyon Meksikalı’nın yüzde 70’i, ülkenin en büyük altyapı projelerinden biri olması beklenen yeni havalimanına ‘Hayır’ dedi.

Referandum, havalimanın teknik özelliklerinin halka sorulması ve katılımın Meksika seçmen sayısının yüzde 1’iyle sınırlı kalması açısından tartışma yaratmıştı.

Proje Hakkında

Uluslararası bir yarışma sonucu seçilen proje 555.000 metrekarelik bir alanı kapsıyordu. Dünyanın en büyük havalimanlarından olması planlanan proje aynı zamanda sürdürülebilirlik konusunda iddialıydı.

Foster + Partners projeyi şu sözler ile anlatıyordu:

Havalimanında, kısa yatay ve düşey yürüme mesafeleri nedeniyle bir yerden bir yere ulaşmak kolay, bu yüzden yolcular ren veya yeraltı tünellerini kullanmak zorunda kalmayacaklar. 2028 ve ötesindeki yolcu sayısındaki tahminler nedeniyle esnek bir tasarıma sahip ve çevresi için bir katalizör görevi görecek.

Geleneksel bir havalimanının üç katı olan 100 metreden fazla açıklıklar Meksika mimarisi ve sembolizmden esinlenen anıtsal bir ölçeğe sahip. Hafif cam ve çelik yapı ile yükselen tonozlu çatı Mexico City’nin zorlu toprak koşulları için tasarlanmıştır. Eşsiz prefabrik sistem, iskeleye ihtiyaç duymadan hızlı bir şekilde inşa edilebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın