Foster + Partners Tasarımı Apple Dubai Mall Tamamlandı

Yılda 80 milyondan fazla ziyaretçi çeken Dubai Mall içerisinde bulunan yapının çevresinde "solar wings" isimli kinetik enstalasyon bulunuyor.

Foster + Partners, Apple’ın Ortadoğu’daki yeni mağazası Apple Dubai Mall’u tamamladı. Yapı, Burj Khalifa ve Dubai Fountain’e bakan, 186 ayak uzunluğunda, eğrisel bir balkona sahip ve dünyanın en büyük kinetik enstalasyonunu barındırıyor. Tasarımın, Apple’ın ilham verici kamusal alanlar yaratma isteğini gösterirken aynı zamanda Arap Emirlikleri’nin kütürüne ve iklimine uygun olması amaçlanmış.


Fotoğraf: Apple

Yılda 80 milyondan fazla ziyaretçi çeken Dubai Mall içerisinde bulunan yapının çevresinde ‘solar wings’ isimli kinetik enstalasyon bulunuyor. Geleneksel Arap mashrabiya‘sını yeniden yorumlayan enstalasyon, akşamları açılmadan önce sahil manzarasını gören terasa gün boyunca gölge sağlıyor. Foster + Partners tarafından tiyatral bir deneyim olarak tanımlanan 18 adet panelin tasarımında, şahin kanadının hareketlerinden esinlenilmiş.


Fotoğraf: Nigel Young / Foster + Partners

Ağ dokusuna formunu veren çok katmanlı tüplerin bulunduğu kanatlar hafif karbonfiber malzemeyle üretilmiş. Foster + Partners:

Güneş açılarıyla ilgili yoğun bir çalışmanın ardından kanat aksları, güneş ışınlarının yıl boyunca en yoğun olduğu bölgeye göre dağıtıldı. Kanatların özgün dokusu ise mağazanın her iki katında bulunan insanlara net bir manzara imkanı sağlıyor ve güneş ışığı iç mekana desenli gölgeler oluşturarak dağılıyor.

Gölgelendirilmiş terasta, ziyaretçilerin dinlenip rahatlayabilecekleri oturma birimlerinin yanısıra dokuz adet ağaç bulunuyor.  Bitkilerin düzenli güneş ışığı alması için saksıların mekanik olarak dönmesi sağlanmış.


Fotoğraf: Nigel Young / Foster + Partners

Foster + Partners kurucularından Stefan Behling:

Aplle Dubai Mall’un tasarımı ziyaretçilere özel bir mimari ve sosyal deneyim yaşatmak ve Apple mağazalarının toplumdaki rolü üzerine fikirler öne sürmek hakkında.

Güneş panellerinin açılıp kapanması anıtsal ölçekteki bir bale resitaline benziyor. Bazı açılardan bu manevi bir deneyim. Güneş paneller içerisinden süzülüp ışık ve gölge ile narin ve güzel bir doku oluşturuyor. Teknoloji ve kültürün kusursuz bir karışımı.


Fotoğraf: Nigel Young / Foster + Partners

Apple yöneticilerinden Angela Ahrendts:

Mağazalarımızı, ziyaretçilerin alışverişe gelip, topluluklarındaki diğer insanlarla iletişim kuracakları günümüz modern kent meydanları olarak görüyoruz.


Fotoğraf: Nigel Young / Foster + Partners

Kentteki gelişme manzaraya yansıyor.


Fotoğraf: Apple

Mağazanın açılışı, yeni mağaza içi deneyim çalışmasıyla aynı zamana denk gelmiş.


Fotoğraf: Nigel Young / Foster + Partners

Mağazaya doğrudan Dubai Mall içerisinden ulaşılabiliyor.


Fotoğraf: Nigel Young / Foster + Partners

Merdiven ve korkuluk detayı.

Etiketler

Bir yanıt yazın