Foster + Partners New York Halk Kütüphanesi Yenileme Projesi Askıda!

New York Halk Kütüphanesi için Foster + Partners'ın önerdiği tartışmalı yenileme projesi belirsizliğini koruyor.

1911 yılında Carrère and Hastings tarafından neo-klasik üslupta tasarlanan New York Halk Kütüphanesi’nin, 15 yıldır koleksiyonlarının kullanımında %41’lik bir düşüş yaşandığı için yenilenmesi isteniyordu. 2012 yılında kütüphane, Foster + Partners’ın yenileme projesini halka tanıttı. Proje önerisi, büyük bir kesim tarafından çevrimiçi kaynaklara geçişi vurgulayan kültürel değişimin bir başyapıtı olarak nitelendirildi.

Yeni tasarım, binayı boydan boya dolaşan özgün haline getirilmiş koridorlarla neo-klasik yapıda tarihi deneyimlemeyi vaadediyor, aynı zamanda kullanıma açılan yeni alanlarıyla binayı daha kamusal bir mekana dönüştürmeyi amaçlıyordu. 

5.Bulvara bakan, binanın arka cephesinde koleksiyonların bulunduğu depo alanlarının, döşemelerin kaldırılması ile daha ferah bir ortak alana dönüştürülmesi ise projenin kültürel değişim mottosunun mekansal dışavurumuydu. Binanın kullanılan, halka açık olan %30’luk mekansal oranı %66’lara çıkacaktı. 

Fakat, bu öneriler ünlü mimari eleştirmen Ada Louise Huxtable tarafından ele alınmış ve eleştirmen bu modern yaklaşıma farklı bakış açılarını dile getirmişti. İlk olarak, Huxtable’a göre kaç kişinin materyale ulaştığı önemli değil, aksine bir kütüphaneyi değerli kılan şey ne kadar nitelikli okunabilir malzeme barındırdığı demişti. Bunun nedeni yapılan yeni holle birlikte kaldırılan depolar nedeyiyle 2 ila 5 milyon referansın New Jersey’e taşınmasının gündemde olmasıydı. Bir diğer argümanı ise, yapılacak değişikliklerin teknik açıdan kompleks olması ve çok pahalı bir mühendislik gerektireceğiydi. Son olarak, bir şaheserin güncellenemeyeceğini savunuyordu. Modernizasyon kelimesinin ise çok tehlikeli.

Bu eleştirilerin üzerinden 2 sene geçti. 

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio’nun yaptığı açıklamaya göre bütçe çalışmaları sürerken 150 milyon dolar bir kenarda bekletiliyor. Bu sırada bu yenileme projesinin tekrar gözden geçirilmesi için gelen e-postaların sayısı 3.000’i aşmış durumda. Projenin geleceği hala belli değil.

Etiketler

Bir yanıt yazın