Foster + Partners Çin’in Datong Kentindeki Piramit Benzeri Müzeyi Tamamladı

Foster + Partners tarafından tasarlanan Çin'in kuzeindeki Datong Sanat Müzesi, yakın zamanda halka açıldı. Mimarlık ofisi, yeni müzeyi “yerin altından çıkan birbirine bağlı bir dizi piramit” olarak tanımlıyor.

Plandaki birbirine bağlı dört çatı piramidinin yüksekliği artırılmış, yapıyı çevreleyen meydanın dört köşesinden dışarı doğru açılmış. Her bir hacim arasındaki pencereli bir üst kısım, her piramidin tepesindeki çatı ışıklarıyla birleşerek gün boyunca doğal ışığın içeri girmesine izin verirken, geceleri “yeni kültürel bölge için benzersiz bir işaret” yaratıyor.

Çatının tasarımı, galeriler için sütunsuz esnek bir hacim sağlayan geniş yapısal açıklıklara duyulan ihtiyaçla şekillenmiş. Çatı, müzenin büyük ölçeğine uyacak şekilde orantılı panel boyutları ve piramit formunu vurgulamak için doğrusal bir düzenleme ile doğal olarak oksitlenmiş kavisli çelik plakalarla kaplanmış.

Ziyaretçiler, çapraz yollardan oluşan bir peyzaj üzerinden müzeye doğru yönlendiriliyor. Dolambaçlı bir rampa dizisinden aşağı inen ziyaretçiler, amfitiyatro işlevi gören açık, alçak kottaki bir meydana ulaşıyor. Tasarım ekibi, binayı meydana gömerek, iç hacmi en üst düzeye çıkarıp çevredeki kültürel binaların ölçeğine uyum sağlamaya çalışmış.

Binaya alçak kottaki meydandan giren ziyaretçileri 37 metre yüksekliğinde ve 80 metre uzunluğunda bir Büyük Galeri karşılıyor. İçeride, müze, yerin altına gömülmüş ve çevre düzenlemesi yapılmış meydanlarla çevrili galeri alanlarının yanı sıra çocuklar için bir galeri, medya kütüphanesi, arşiv ve depolama tesisleri de dahil olmak üzere eğitim ve öğrenime ayrılmış bir dizi alan içeriyor.

Galeriler, erişim kolaylığı için müzenin çevresinde tek bir seviyeye yerleştirilirken, çocuk galerisi gün ışığını en üst düzeye çıkarmak için güneye bakan uzun pencerelere yönlendirilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın