Formu ve Rengi ile Çevresindeki Meyve Ağaçlarından İlham Alan Pavyon

Çin'in Henan eyaletinin kırsal bölgesinde kültür ve sanat eğitimini kolaylaştırmak için, farklı lokasyonlarda, 630 kilometrekarelik bir alana hizmet verecek bir dizi minyatür pavyon inşa edildi.

Atelier XI tarafından tasarlanan, yerinde dökme betondan inşa edilen yapılar, gökyüzüne uzanan ağaç benzeri formlara sahip. Konumları tarlalardan, ormanlara ve dağ zirvelerine kadar farklılık gösteriyor ve hepsinin biçimleri birbirinden farklı.

“Peach Hut”, tamamlanmış ilk minyatür pavyon. Tarım arazileriyle çevrili pavyonun biçiminde, alanın bir tarafa yaslanan şeftali bahçesi ağaçlarından esinlenilmiş.

Pavyon boyunca çeşitli şekil ve boyutlarda pencerelerle birlikte farklı görünümlere ve ışık açılarına karşılık veren tavan pencereleri bulunuyor. Bunlar arasında en çarpıcı olanı, ikinci kattaki, çiftliğin panoramik manzaralarını sunan tavandan zemine uzanan geniş bir pencere. Güney tarafındaki yuvarlak pencere çerçevesi, merkez eksen boyunca dönerek dinamik meyve bahçesi manzaralarını yakalarken, köşedeki dikey pencereler ise bahçeden çiftliğe kadar uzanan alana bakıyor. Giriş penceresi, eğimli bir şeftali ağacını andıracak şekilde çeyrek daire şeklinde yapılmış, böylece tablo gibi manzara ile uyum sağlıyor.

İlk alan ziyareti sırasında çiçek açan şeftali çiçeklerinden esinlenen mimarlar, binanın yapımında pembe renkli beton kullanmışlar. Ekip, çok sayıda alan testinden sonra hem istenen rengi hem de gerekli beton dayanımını elde eden bir formül bulmuş.

Betonun dışı, kavisli bina geometrisinin dış hatlarını vurgulamak için ahşap kalıpla dökülmüş, iç kısım ise yukarıdaki çatı pencerelerinden gelen ışığı yansıtacak şekilde pürüzsüz bir kalıpla tamamlanmış.

Beton cepheye dökülen bir ağacın rölyefinin yanı sıra bronz bir duvar lambası ve binanın ana hatlarıyla tasarlanmış siyah çelik kapı kolları da araziye atıfta bulunan çeşitli detay unsurları arasında yer alıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın