Fonksiyonun Ötesine Taşınan Estetik Algı: HEYTEA Zao Mağazası

Cheng Chung Design (CCD), çay evi zinciri HEYTEA için Shenzhen’deki Nantou Antik Kenti’nde bir mağaza tasarladı.

Matematiğin Güzelliği

Pisagor, küre ve dairenin tüm katı figürler ve düzlemler arasındaki en güzelleri olduğunu söyler. Rönesans 15. yüzyılda başladı ve 3 yüzyıl boyunca devam etti. Antik Yunanistan’ın kalıtsal mimari başarıları, mimarinin temel prensipleri olan matematik kurallarını ve geometriyi geliştirdi ve sonunda klasik mimarinin estelik kural ve paradigmalarını oluşturdu.

1.700 yıldan uzun bir geçmişi olan Nantu Antik Kenti, Shenzhen’in merkez bölgesinde yer alıyor. Varolan bir yapının renovasyonu ile beraber bu kentsel tarih ve kültürel çevresi yenilendi ve aktifleştirildi. Modern yaklaşımlara dayanarak, Cheng Chung Design (CCD), klasik mimari elemanları kullanıp mekana zamansız bir estetik katmaya çalıştı. En güzel olan “küre”nin kullanımı, mekanın estetiğini güçlendiriyor ve geleneksel mağaza tasarımını aşarak “tanımsız”, ilham verici bir mekan yaratıyor.

Tanımsız Beyaz Kale

Tek bir deneyim rotasının, monotonluk yaratacağını düşünen CCD, var olan yapıya eklenen açıklıklarla yapının yatay formu değiştiriyor ve derinlik hissiyle güçlendiriyor. Yapı yüksek, kemer şekilli duvarlarla çevreleniyor. Doku ve renk kontrastları farklı alanları ayırmak için kullanıldığı gibi çarpıcı bir görsellik de yaratıyor.

Tüm bina, geniş beyaz cepheleriyle sade, zarif bir imaj yaratıyor. Cephede temel olarak 3’ü, dış 1‘i iç olmak üzere 4 duvar bulunuyor ve bu duvarlar birinci kattan üçüncü kata kadar uzanıyor ve dördüncü katta bir çatı bahçesine çıkıyor. İçerideki duvarlardaki kemer şekilli açıklıklar, balkonlara açılıyor ve müşterilerin malzeme dokularını yaklaşmalarını sağlıyor.

Mimari ve İç Mekan Entegrasyonu

Zemin katta bulunan giriş alanındaki yüzer “masa” sokağa doğru taşıyor, müşteriler bu “masa” çevresinde toplanıp içeceklerini içebiliyorlar ya da tasarımdaki konferans salonunu anımsatan basamaklara oturup sokağı deneyimleyebiliyorlar. Bu şekilde yapı ve kullanıcı, sokak manzarasının bir parçası haline geliyor.

Aile Sıcaklığı

CCD orjinal binanın dış duvarlarını güçlendirdi ve değerlendirdi. Yerli halkın orijinal yapıya olan bağını düşünerek var olan tasarımın saçaklarını tutuldu. Mağazada kullanılan transparan, sürgülü cam kapılar ve pencereler yapıyı açık bıraktı ve kullanıcıya daimi bir erişilebilirlik sağladı.

Balkonda Komşu Etkileşimi

60 metrekare civarında bir zemin alanı olan mağazanın her katı küçük bir balkona sahip. Bu balkonlarla müşteriler, caddedeki insanları görebiliyor hatta içeceklerini içerken karşı binalardaki komşularıyla iletişim kurabiliyorlar. Tasarım böylece geleneksel Çin kültüründeki aile ve komşu hayatına da atıfta bulunuyor.

Mekansal İlişkiler

İç mekan genelde koyu kırmızı ve beyaz tonlarında bir renk paletine sahip. Retro dokulu bu renk, modern metal mobilyalarla kontrast yaratarak hem mekanlar arası fonksiyon farklılıklarını belirtiyor hem de tarihi ve modern arasındaki birliği yansıtıyor. CCD, katları birleştiren kırmızı bir merdiven tasarladı ve bu merdivenle gelen sınırlar ara mekanlar yaratılarak fonksiyonel hale getirildi böylece mekansal deneyim güçlendi.

Mekandaki Detaylar

HEYTEA Zao’da kullanılan heykelsel küre, yönlendirici bir rol oynuyor ve tasarım boyunca görülebiliyor. Kürenin yarısı dışarıya açıkken kalan yarısı iç mekanda gizleniyor ve böylece çok boyutlu bir etki yaratıyor.

Kıvrımlı sergi duvarları görsel olarak mekanı genişletiyor. Su damlası ve su dalgası şeklindeki sanat eklentileri, zengin bir görsellik oluşturuyor ve uzun yüzeyin sıkıcılığını kırıyor. Klasik rasyonel formları dönüştüren bu yapılar müşteriye artistik ve şiirsel bir ambiyans sağlıyor.

Çatıdaki Sanat

Proje estetik algıyı fonksiyonun ötesine taşıyarak kullanıcıya ihtiyaç duyduğu sezgisel mekanı sağlıyor. Çatı katında müşteriler içeceklerini içip arkadaşlarıyla zaman geçirirken güneşlenebiliyorlar. Çatıda bulunan teras (4F), müşteriye istedikleri zaman yalnız kalabilecekleri ya da toplantılar yapabilecekleri bir alan tanıyor. İnsan ölçeğindeki bu tasarım doğal, uyumlu bir çevre yaratıyor.

Kırmızı dikey elemanlar, büyülü ve dramatik bir etki yaratarak tasarıma modern bir görsellik kazandırıyor. Tasarımda genel olarak yaratılan havalı, şık ve klasik ambiyans, HEYTEA’nin marka imajı olan “tanımlanamaz ve durdurulamaz” temasını yansıtıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın