Fırtına Vadisi’nde Tehlike Esiyor!

Fırtına Vadisi’nde yapılan dere ıslahı çalışmaları Sit alanlarına kadar girdi. Doğu Karadeniz’in zenginliği Fırtına Vadisi, doğa turizminde de önemli potansiyel içeriyor.

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki Fırtına Vadisi’nde ıslah çalışmaları, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) taşeron firması Çapa İnşaat tarafından Ocak ayında Şenyuva Köyü’nde ağaç kesimleriyle başladı.Yöre halkının ağaç kesimlerine karşı kurumlara yaptığı başvurular yanıtsız kalırken süreç hızla köy merkezine doğru ilerliyor. Yapılan usulsüz çalışmalarda, DSİ tarafından belirlenen taşkın yatağı, projeye yansıtılmayarak rant üretiliyor. ÇED’e aykırı bir şekilde keyfi uygulamalarla yürütülen ıslah çalışmaları, Fırtına deresi’nde akışının hızlanmasına, tali suların tahliyesine sebep olacak.

Ayrıca memeli canlıların suya erişimini engelleyerek, biyoçeşitlilik yasasınca koruma altındaki sucul canlıların da zarar görmesine sebep olacak olan proje , ülke geneline yayılan doğan talanlarıyla paralel. Özellikle yakın zamanda Hopa ve Borçka’da yaşanan sellerden sonra oluşan felaketlere bu tip istinat/ıslah çalışmalarının sebep olduğu biliniyor. Çamlıhemşin bölgesinin yağış rejimi de iklim değişikliğinin etkisiyle giderek artarken dere içersinde yapılan plansız ve keyfi uygulamalar olası sellerin felaket ile sonuçlanmasına sebep oalcak. Fırtına’nın 20 yıllık taşkın rejimleri Temmuz-Eylül ayları arasında gerçekleşirken son 5 yılda bu taşkınların, iklim değişikliğine bağlı olarak Kasım ayına kadar uzanabildğini göz önünde tuttuğumuzda risklerin artacağını söylemek mümkün.

Etiketler

Bir yanıt yazın