Finlandiya’da Sürdürülebilirlik Kriterlerine Göre Tasarlanmış Bir Etkinlik Merkezi: Event Centre Satama

ALA Architects tarafından güneydoğu Finlandiya'daki Kotka Şehir Limanı'nda tasarlanan Event Centre Satama, modern ve çok yönlü bir kültür merkezi olarak hayata geçirilmiş.

Yeni açılan etkinlik merkezi, şu anda inşaatı devam eden Güneydoğu Finlandiya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin yeni kampüs binası ile bir otel ile aynı arsayı paylaşıyor. Bu üç yeni binanın, liman ile şehir merkezi arasındaki hem görsel hem de işlevsel bağlantının güçlendirilmesine yardımcı olması öngörülüyor.

Merkez, çok sayıda kültürel etkinlik, spor müsabakaları ve toplantılar için davetkâr bir konumda tasarlanmış ALA Architects’in tasarım çalışmaları, büyüleyici mimariyi işlevsellik ve iddialı çevresel hedeflerle birleştirmeye odaklanmış ve yapının mimari kimliği, bağlam ve proje hedefleri tarafından şekillendirilmiş.

Etkinlik merkezinin fuayesi, sahadaki üç yeni binayı birbirine bağlayacak olan kapalı bir kamusal alan olarak tasarlanmış ve alanın bu binaların kullanıcıları tarafından paylaşılması amaçlanmış. Fuayede akşama kadar hizmet verecek  bir restorana ve kafeteryaya yer verilmiş.

Etkinlik merkezi büyük dikdörtgen bir salon hacmi ve salondan sıyrılarak altta bir fuaye oluşturan asma bir çatı olmak üzere iki ana bölüm şeklinde planlanmış. Hem salon hem de çatı da masif ahşap kullanılmış ve çinko kaplamayla hava koşullarına dayanıklı hale getirilmiş. Asma çatı, tamamen gergin kavisli glulam kirişlerle desteklenmiş.

Çatının kavisi, fuayeyi kolonsuz tutarken mümkün olduğunca ince kirişlere izin verecek şekilde yapısal olarak optimize edilmiş. Akustik olarak düzenlenen siyah salon, hareketli bölme duvarları ve koltuklar, perdeler ve aydınlatma ile farklı kullanımlar için kolayca değiştirilebilir şekilde tasarlanmış. Duvarlardaki ahşap modülasyonlar, oturma düzenindeki olası düzenlemelerle ortak hareket edecek şekilde ayarlanmış. Tuvalet ve vestiyer gibi alanlar salonun üç tarafında sıralanmış ve pencere açıklıkları çinko kanatlarla gölgelendirilmiş.

Event Centre Satama’nın işletme konsepti alan kiralamaya dayandığı için esneklik ve işlevsellik tasarımın temel unsurlarını oluşturmuş. Büyük, 2 katlı salon alanı 450 ila 3.200 kişilik izleyiciler için altı farklı konfigürasyona bölünebilir şekilde planlanmış. Salonun üst katı istendiğinde kapanabilecek ve beş küçük toplantı odasına bölünebilecek bir tasarımla hayata geçirilmiş.

Event Center Satama, BREEAM Very Good sürdürülebilirlik kriterlerine göre tasarlanmış ve inşa edilmiş. Malzemeler ise düşük karbon ayak izi, dayanıklılık, bakım kolaylığı ve geri dönüştürülebilirliği vurgulayacak şekilde seçilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın