Fındıklı’da Taş Mekteb’in Birinci Etabı Tamamlandı

Mimarlar köy okullarını yeniden hayata kazandırmak için kolları sıvadı. Rize Fındıklı Gürsu Köyündeki Taş Mektep'in onarımının birinci etabı tamamladı.

Yaz kampı çerçevesinde köy halkının da katılımıyla Taş Mektep ve çevresi için projeler hazırlayan mimarlık öğrencileri, hazırlanan projelerin hayata geçirilmesi için çalışmalara başlayacak.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara, Eskişehir, Gaziantep ve Trabzon şubelerinin taşımalı eğitimden kaynaklı boşaltılan ve işlevsizleşen köy okullarını yeniden yaşama katmak için başlattığı proje devam ediyor. Bu çerçevede ilk olarak Rize- Fındıklı Gürsu’daki Taş Mektep’i onarmak için kolları sıvayan ve Gürsu Köyü’nde öğrenci kampı düzenleyen mimarlar, Taş Mektep onarımının birinci etabını tamamladı.

Projeler hazırlandı
Kampın ilk etabının sonunda köy halkından gelen istek ve önerilerle öğrenciler tarafından taş mektep ve çevresi için projeler hazırlandı. Kampın ikinci etabında ise hazırlanan projelerin hayata geçirilmesi için gerekli uygulama çalışmaları yapılacak.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yaz kampına ilişkin şu bilgileri verdi:
“Öğrenci kampı kapsamında farklı üniversitelerin mimarlık, peyzaj mimarlığı, çevre mühendisliği ve sosyoloji bölümlerinde eğitim gören öğrencilerle birlikte hocalarımızın da katılımı ile disiplinler arası bir ortamda kolektif üretimde bulunduk. Köylülerin evinde konakladık, Gürsu Köyü’ndeki yaşamı okulun tarihçesini dinleyerek deneyimledik. Taş Mektep ve çevresinin yeniden düzenlenmesi için bir hafta boyunca farklı ölçekte ve metodlarla çalışmalar yürütüldü. Köylülerinde doğrudan dahil olduğu katılımcı bir sürecin izlendiği çalışmalar süresinde hazırlanan projeler imece yöntemiyle hayata geçecektir. Taş Mektep’in hayata yeniden katılmasında, adım taşı ve bir tuğla koymak istiyorsanız imecenin bir parçası olabilirsiniz. Kentsel yabancılaşma ile komşuluk ilişkileri,,sosyalleşme, dayanışma kültürünün giderek yok olduğu bu günlerde imece kültürünün canlandırılmasını önemsiyoruz”

Bir çok atölye gerçekleştirildi
Kamp süresince gerçekleştirilen atölyelerde salt mimari tasarım konusun işlenmediğine dikkat çeken Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Öğrenci kampı kapsamında ayrıca okul önünde yer alan futbol sahasını ve okulla yeşil dere arasında yer alan fındık bahçelerinin yeniden düzenlenmesini kapsayan Peyzaj Tasarımı Atölyesi ile ekolojik ve sosyal dönüşümüyle ilgili fikirler üreten Kırsal Planlama Atölyesi; farklı yaş gruplarından köy halkıyla yapılan mülakatlara hem köyün hem de Taş Mektebin tarihinin çıkarılması ve köy ile ilgili bir belleğin oluşturulması için belgeleme yapan sözlü tarih ve medya atölyesi ve köy çocuklarıyla onların yaşadıkları çevre ile ilgili düşünmelerini ve yaratıcılıklarını farklı oyunlar yoluyla keşfetmelerini sağlayan Çocuk ve Mimarlık Atölyesi yürütüldü. Atölyelerle birlikte kamp programında yer alan ‘Laz Kültürü ve Dili Atölyesi’, ‘Horon Atölyesi’, ‘Karadeniz Mimarisi Sunumu’, ‘Çay ve Çayın Tarihi Söyleşisi’, ‘Koruma Süreçleri Sunumu’, ‘Türkiye Ekonomi-Politiği Söyleşisi’, ‘Karadeniz’de HES Mücadeleleri Söyleşisi’ gibi etkinlikler ve kamp yürütücülerinin yaptıkları mesleki sunumlarla yere ait değerlerin ve sorunların tartışıldığı bir ortam oluşturuldu.”

Mimarlar, Fındıklı’da yaşayan köylüler ve Fındıklı’da doğup büyüyüp başka yerlerde yaşayanlar, Taş Mekteb’i hayata katmak adına ikinci etap için el birliğiyle çalışmaya başladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın