Finans merkezi hayali başka bahara kalabilir

Banka bilançoları üzerindeki baskının artması küresel ekonomiden pay kapma savaşı Türkiye'nin de içinde olduğu finans merkezi projelerinin rafa kalkmasına neden olabilir.

Hükümetin son dönemler üzerine vurgu yapığı ve hız vermeye çalıştığı İstanbul’un finans merkezi projesi rafa kalkabilir.

Yılın ilk çeyreğinde yavaşlayan ekonominin önüne geçebilmek için finans merkezinin alt yapı çalışmaları ile aşılması umudu havada kalabilir. Financial Times’da yer alan makalede demiryolu hastane havaalanı ve enerji üretimi gibi yatırımlarım planları banka bilançoları üzerindeki baskı ve mevzuat değişiklikleri ile pazarın daralabileceği kaydedildi.

Dealogic verilerine göre yılın ilk üç ayında finans projeleri için hacim 64,6 milyar dolara geriledi. Piyasa oyuncularından konuya dair gelen açıklamalarda sermaye tarafında bir savaşın başında olunduğu yorumları yapılırken küresel sermayeden pay almak için ciddi bir kavganın olduğun bu nedenle de finans projelerinin ön plana olmadığına vurgu yapıyorlar.

Üst düzey bankacıların yorumlarında ise geleneksel proje finansmanında temel varlıkların gelir akışı tarafında uzun vadeli güvence altında olup olmaması bakılması gerektiği dikkat çekiyor. Uzun vadeli güven ve düşük maliyet geçerli olmadığı takdirde hükümetlerin altyapıda çalışmaları büyük darbe alabilir.

Mevcut konjonktürde pek çok hükümetin finans merkezi projelerinin rafa kaldırmak zorunda kalabileceğine dikkat çekilen makalede bu tarz projelerin çok büyük kaynaklara ihtiyaç duyduğu piyasalarda sorun olduğu dönemde başarı sağlanmayacağına dikkat çekiliyor.

Finans merkezleri projeleri içinde ismi geçen Türkiye’nin de dış finansmana bağımlılığı milyarlarca dolarlık altyapı projelerini zor soktuğu belirtilirken ülkede gelir kapısı olarak bakılan önemli gaz dağıtım gibi önemli özelleştirme ihalelerinin başarısız olması da Türkiye’nin elini zora sokan bir başka nende olarak gösteriliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın