Ferhan Yürekli Gibi…

İTÜ Mimarlık Fakültesi'nde öğretim üyeliği görevinin 99. dönemini tamamlayan Prof.Dr. Ferhan Yürekli ve öğrencileri 6 Ocak Cuma günü emeklilikten önceki son dersinde bir araya geldi.

Taşkışla 3400 numaralı atölyede başlayan etkinliğe Ferhan Yürekli Star Wars filminin “Imperial March” müziği ile girdi. 3400’de gerçekleşen kokteylin ardından Ferhan Yürekli’nin emeklilikten önceki son dersini dinlemeye gelen eski ve yeni yaklaşık 300 öğrenci Taşkışla’nın 109 numaralı salonuna geçtiler.

Ferhan Yürekli çocukluğundan bugüne kendi fotoğraflarını göstererek derse başladı. Fotoğraflarının arasında Taşkışla’da mimarlık eğitimi aldığı yıllara ait fotoğrafları gösterirken mimarlık eğitiminde yaşanan değişime değindi. Çizdiği projeleri ve aldığı notları paylaşırken, dönemin kendine özgü “katı” yönlerini eleştirdi.

Ferhan Hoca, bugün mimarlık fakültelerinde öğrencilerin geçmişe göre daha özgür olduğunu söylerken, mimarlık ofislerinin bu durumdan şikayetçi olduğunu, kendi eskizlerini iyi şekilde “temize çekecek” yeni mezun mimarlar aradıkları için bu yeni ortamı beğenmediklerini ifade etti. İyi çizim yapmanın mimarlık anlamına gelmediğini söyleyen Ferhan Hoca, “bunun için zaten 4 yıl eğitime bile gerek yoktur” dedi.

Ferhan Yürekli derste, öğrencilerin son yıllarda stüdyo derslerinde yaptıkları çalışmaları da paylaştı. Mimarlığın insanı heyecanlandıran, baktığında yaratıcılığını harekete geçiren bir şey olduğunu söyleyen Ferhan Hoca bu nedenle stüdyo derslerinde öğrenciye kalıplaşmış bilgileri öğretmek yerine deneyler yaptıklarını ve her zaman öğrencinin potansiyellerine ve enerjisine güvendiğini ifade etti. Öğrencilerine mimarın görevlerini tekrar hatırlattı: “çağdaş olmak, kendinden başka toplumu ve dünyayı, geleceği düşünmek, yeni toplumsal çözümler üretmek”.

Dersin bitiminde sınıf uzun süre Ferhan Yürekli’yi ayakta alkışlarken, kimisinin gözlerini yaşartacak bir duygusallık yaşandı. Ferhan Yürekli’nin kendisi için hazırlanan, üzerinde “99+1, 2, 3…” yazan pasta için yorumu şu oldu: “Demek ki afla geri döneceğim”.

Ders, pastanın kesilmesi ve yenilmesinin ardından sona erdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın