“Fear of Columns/Kolon Korkusu” Yarışmasının Birincisi Belli Oldu

Barselona Pavyonu'nun 1996 yılında tekrar inşa edilmesinin otuzuncu senesinde açılan “Fear of Columns/ Kolon Korkusu”nun birincisi “Dünyayı değiştirmek istemiyorum, sadece ifade etmek istiyorum” isimli proje oldu.

Fundacio Mies Van der Rohe’nin açtığı “Fear of Columns” yarışmasının kazananı belli oldu. Yarışma, eskiden aynı meydanda bulunan Puig i Cadafalch’nın tasarladığı 4 kolona ve yıkılmadan önce pavyonun yerinde yükselen kolonlara göndermede bulunuyor. Puig i Cadalfalch’ın 1919 senesinde inşa ettiği 4 kolon Katalan bayrağının 4 şeridini sembolize ediyordu; kolonlar Van der Rohe’nin Barselona pavyonunun inşa edildiği 1929’ da düzenlenen fuar sırasında dikkat çekmemeleri için yıkılmışlardı. Bu dönem Katalanlara ait bütün sembollerin yıkıldığı bir zaman dilimiydi. 

Jüri tarafından yapılan değerlendirme sonunda birincilik ödülünü Luis Martínez Santa-María’nın “Dünyayı değiştirmek istemiyorum, sadece ifade etmek istiyorum” isimli projesi aldı. Kazanan tasarımın uygulanarak, geçici bir süre için ziyaretçilere açılması planlanıyor.

Kazanan projenin; Barselona Pavyonu’nun yataylığıyla tezat oluşturacak şekilde, kolonların dikeyliğine vurgu yapmasının jüri tarafından değerli bulunduğu açıklandı. Projenin, çevresel farkındalığı ile de oldukça çağdaş bir noktada durduğu ve kısa süreli olarak pavyona eklemlenecek yapının gelip geçici karakterini çok iyi yansıttığı ifade edildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın