Farshid Moussavi, YEM’in Konuğu Oldu

Farshid Moussavi, Yapı Endüstri Merkezi'nin davetlisi olarak geldiği İstanbul'da "Biçim ve Bezeme" başlıklı konferansa konuşmacı olarak katıldı.

“The Function of Ornament” ve YEM Yayın tarafından “Biçimin İşlevi” adıyla Türkçe’ye çevrilmiş olan “The Function of Form” kitaplarının yazarı, Farshid Moussavi Mimarlık(FMA) kurucusu ve başkanı, Harvard Üniversitesi’nde mimarlık profesörü Farshid Moussavi, Yapı Endüstri Merkezi’nin davetlisi olarak geldiği İstanbul’da “Biçim ve Bezeme” başlıklı konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Farshid Moussavi, sunumuna, “Function of Ornament” (Bezemenin İşlevi), “Function of Form” (Biçimin İşlevi) ve “Function of Style” (Üslubun İşlevi) kitaplarının arkasında yatan araştırma birikimini ve mimarlık üretimi yaklaşımlarını özetleyerek başladı. “Mimarlık, form ile işlevi zamanda bir araya getirir” diyen Moussavi, “üsluba inanan mimarlar ile buna gerek görmeyen mimarlar” olarak özetlediği bir dizi aktörün projelerinden örnekler sıraladı. Farklı dönemlere ve coğrafyalara ait geleneksel yapılar ile Hadid, Gehry, Gaudi ve Corbusier’nin imza niteliğini taşıyan üretimlerini yan yana sergileyen Moussavi ilgili mimarları”Okul, hastane, konut… Ne yaparlarsa yapsınlar birbirine benzer” diyerek eleştirdi.

18. yüzyıldan bu yana mayo, bisiklet, stetoskop, tren ve hatta M-16 silahı tasarımlarının geçirdiği çok bileşenli “evrim”e dikkat çeken mimar, “modaya bağlı olmadan evrilen” tasarım ürünlerinden yola çıkarak “Mimarlığa neden böyle bakmayalım?” sorusunu sordu. Moussavi, yenilikçilik (inovasyon) fikrinin temelini oluşturduğu Yokohama Uluslararası Feribot Terminali, John Lewis Alışveriş Merkezi, Carabanchel Sosyal Konutları ve bu yıl FMA bünyesinde katıldıkları yarışmayı kazanarak gerçekleştirme şansına kavuştukları La Défense yakınındaki Nanterre Konutları projelerini detaylarıyla paylaşarak sunumunu tamamladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın