Faroe Adaları’nda Belediye Binası

İskandinav mimarlık firması Henning Larsen tarafından tasarlanan Eysturkommuna Belediye Binası, Faroe Adası’nda önceden ayrı olan iki belediyeyi hem fiziksel hem sembolik olarak bağlayan bir köprü görevi görüyor.

Eystur Belediyesi’ne hizmet için tasarlanan belediye binası, Danimarka’ya bağlı özerk bir ülke olan Faroe Adaları’nın doğu yakasındaki Nordragota adlı küçük kasabada bulunuyor.

Bu idari bölge 2009’da Leirvik ve Gøta’nın birleşmesiyle oluştu. Belediye Binası, bu iki eski belediyeyi bölen nehrin ağzına inşa edildi. Yayaların nehri yürüyerek geçebilmesine olanak veren yeşil çatı ile binaya köprü işlevi de kazandırıldı.

Binanın şehre bakan tarafında, karaya bakan cephe boyunca belediye çalışanları için ofis odaları bulunuyor.

Toplantı salonları ve resepsiyon ise binanın denize bakan cephesi boyunca konumlanıyor. Meclis odası doğrudan nehrin üzerinde, zemininde daire biçiminde cam kaplı açıklıkların olduğu büyük odada bulunuyor.

Bina, Henning Larsen’in Faroe’deki partneri Ósbjørn Jacobsen liderliğinde tasarlandı. Mimara göre tasarımın formu adadan ilham alınarak ortaya çıktı ancak ancak takımadada bulunan yapılar doğrudan taklit edilmedi.

Faroe’nin mimarisine katkıda bulunan birçok modern yapı, doğrudan buranın geleneksel mimarisinden alınmış elemanlar içeriyor. Ben, geleneksel mimarinin altında yatan fikirleri anlamaya çalışmayı çok daha ilgi çekici buluyorum. Faroe mimarisindeki ana tema; binalar ile doğanın birbiri içinde kaybolması ve izleyene nerede manzaranın bitip nerede yapılaşmanın başladığını tam olarak kestiremediği bir görüntü yaratabilmesi. Belediye binası tasarımının arkasındaki fikir de manzara ve binaların arasındaki bu ince çizgiden doğuyor. Modern Faroe mimarisinin oluşturulmasında bu anlayışın öncü olacağına inanıyorum.

Sanatçı Jens Ladekarl Thomsen’ın tasarladığı, adada bulunan ses ve yapılardan ilham alan bir ses ve ışık enstalasyonu da binanın yanına yerleştirildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın