Farnsworth Evi Sinema Filmine Konu Oluyor

Mies van der Rohe tarafından tasarlanan ve modern mimarlığın en önemli eserleri arasında gösterilen Farnsworth Evi filme konu oluyor.

Mies van der Rohe’nin doktor Edith Farnsworth için, Plano, Illinois’de dinlenme evi olarak tasarladığı Farnsworth Evi 1951 yılında tamamlanmıştı. Yaklaşık 50 yıl boyunca özel mülk olarak kalan ev 2003 yılında National Trust for Historic Preservation tarafından satın alınmış ve müze haline getirilmişti.

Mies’in Amerika’daki ilk konut projesi olan yapı, tamamlandığı dönemde mimarlık ortamını hem meraklandırmış, geleneksel olmayan, mahremiyeti yok sayan konut tasarım anlayışı nedeniyle de eleştirilmişti.

Öyle ki House Beautiful Mayıs 1953 sayısındaki “Report on the Battle between Good and Bad Modern Houses” isimli makalede Joseph A. Barry, Farnsworth’a kendi eviyle ilgili görüşünü sorduğu zaman, özetle “kendisini dört tarafı camla çevrili bu evde tutsak bir hayvan gibi hissettiğini, gece-gündüz huzursuz, sürekli nöbette olduğunu ve nadiren uzanıp gevşeyebildiğini,” aktarmıştı.


Fotoğraflar: Carol Highsmith

Showbiz 411 isimli internet sitesinin yaptığı habere göre yapılması planlanan filmde Mies van der Rohe’yi Jeff Bridges’in, Edith Farnsworth’u ise Maggie Gyllenhaal’ın oynaması düşünülüyor. Henüz fikir aşamasındaki filmde mimar ve işvereni arasındaki sonu mahkemeye kadar uzanan sıra dışı hikayenin anlatılması düşünülüyor.

“Saved from the Wrecking Ball” İsimli Belgesel

Etiketler

Bir yanıt yazın