Farklı Bir Cephe Seçimi: Beton Boru Örüntüsü

Kıbrıs merkezli mimarlık ofisi Varda Studio, Yeroskipou bölgesinde, etrafını beton tünel boru kesitleriyle çevreledikleri modern bir konut tasarladı.

Fikir, bu bölgede sık görülen iki yapı elemanının bileşiminden doğmuş: Beton borular ve metal tabaka.

Materyaller konut için iki farklı şekilde kullanılmış: Metal ve cam kaplı bir strüktür ile konutun kuzey ve güney cepheleri boyunca uzanan istiflenmiş beton borulardan iki duvar oluşturmak üzere.

Materyallerden biri, bir beton temel döşeme üzerinde duran kiriş ve kolonlar için taşıyıcı görevi gören metal strüktürden oluşuyor.

Çatıda metal sac, dış duvarlarda ise alüminyum çerçeveli, sabit ve hareketli çift cam kullanılmış. 

İkinci materyali oluşturan beton borular ağır, topraklı ve düşük teknolojili özellikte. Bu materyal ile çevreden, özellikle de güneşten ve havadan ekstra korunma sağlanmış ve hem evin dış görünüşü hem de manzarası filtrelenmiş.

Mekan düzeni, doğu-batı ekseni boyunca doğrusal planlanmış. Açık plan oturma alanının doğusunda, yemek salonu, mutfak ve oturma alanı bulunuyor. Evin uzunluğu boyunca devam eden koridorun beraberinde bir çalışma odası ve üç yatak odası yer alıyor.

Sürgülü büyük cam kapılar, dışarıda güneye doğru devam eden bir verandaya açılıyor. Verandada bahçe için açılmış oyuklarda küçük ağaçlar ve kokulu bitkiler bulunuyor.

Kuzeye doğru, eve bitişik olan bir su geçidi bulunuyor. Aynı büyük sürgülü cam kapılar geçide doğrudan açılıyor. Geçit, ses düzeni ambiyansını da ayarlıyor ve ışığı iç mekana yansıtarak etkisi altına alıyor.

Kullanılan cephe sistemi sayesinde iç mekan yüksek derecede ısı yalıtımından yararlanırken, kışın güney cephesi pasif güneş kazanımlarından faydalanıyor. Camın üzerine eklenen bir levha yaz aylarında gölge sağlayıp aşırı ısınmayı önlerken, beton boru duvarlar güçlü rüzgarlardan korunma sağlıyor.

Kullanılan cephe sistemi farklı fonksiyonlarda modüllerden üretilen entegre bir sistem; sabit dış duvarlar, kayar ve sabit pencereler ile giriş kapısı bu sistem tarafından sağlanıyor. Isı yalıtımı sağlayan polistiren ve fiberglas duvarlar, dıştan beyaz cam ile kapatılmış. İç yüzeye, çift kat kartonpiyer tabaka uygulanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın