Fabrikadan Sosyal Konut Kompleksine Dönüşüm

Mimarlık ofisi Marc Younan, Paris'teki 19. yüzyıldan kalan bir fabrika binasını sosyal konut kompleksine dönüştürdü.

85 farklı konut birimini içeren kompleks, Paris’in 18. bölgesinde yer alıyor. Proje, konut birimlerinin yanı sıra; kreşi, ticaret alanını ve araç park yerini içeriyor.

Fabrika Binası yapıldığından bu yana birçok farklı endüstriyel işlev görmüş. Önce bir mandıra, sonra gıda işleme fabrikası olarak kullanılmış. Bu işlevleri tamir ve matbaa atölyeleri izlemiş.

Projenin en çok ilgi çeken yanı, eski iskeletin yeni eklerle olan birleşimi. Bu birleşim, mevcut bölümün rehabilitasyonunu, yeniden yorumlanmasını, yeni ihtiyaç ve kullanımlara adapte edilmesini, boş ve ihmal edilmiş alanların doldurulması için ek hacimlerin tasarlanmasını içeriyor.

Proje sürecinde karşılaşılan en temel sorunlardan birisi, ek binaların kalın, gün ışığını geçirmeyen duvarlarından kaynaklanan yetersiz gün ışığı olmuş. Bununla birlikte, avluya bakan cephelerin içe kapalılığı ve yalnızca birbirlerini görmeleri de sorun oluşturmuş.

Projede bunların çözümü olarak; Binanın güneye bakan tarafında, avluya ve caddeye cephesi olan bölüm ve cam çatı kaldırılarak, avluya gün ışığının girişi; avluya bakan diğer cephelere de manzara ve daha iyi bir akustik sağlanmış.

Evlerin içleri de odaların bol gün ışığı alabileceği şekilde tasarlanmış. Dubleks evlerde, mevcut strüktürün dayattığı mekansal kısıtlamaların telafi edilmesi için hacimler belli noktalarda genişletilmiş. İç mekan sirkülasyonlarında, ara ara beklenmedik bakış açıları oluşturulmuş.

Duvarlar ışığı yansıtacak şekilde basit yüzeyler olarak düşünülmüş. 

Bina konut olarak tasarlanmadığından, 85 hanenin bina içine sığdırılması için kat sayısının artırılması gerekmiş. Katlar arasına ek katlar yerleştirilerek ve bazı katların da yükseklikleri değiştirilerek alan sorununa çözüm getirilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın