Fabrikadan Sanat Merkezine: 798 Art District

Arkitera gezgini Yelta Köm'ün “üretimin peşinde” sloganıyla devam eden gezisinin, Çin'in başkenti Pekin'deki duraklarından birisi de 798 Art District'ti.

“798 Art District” Çin’in Dashanzi bölgesinde, Pekin şehir merkezinin kuzeydoğusunda, daha önceden hükümetin oluşturduğu askeri üretim alanının içerisinde yer alıyor. Fabrika 1950’li yıllarda Doğu Almanya’nın mimarları tarafından enternasyonel üslupta tasarlanmış. Mao’nun, Çin’in geleceğine dair, ağır endüstri ve Çin, Sovyet Rusya ve Doğu Almanya’yı birleştiren Komünist ideoloji üzerine imgelerini yansıtan fabrikalar, bir zamanlar devletin reform öncesi elektronik endüstrisinin gelişen merkezini temsil ederken, ekonominin kötü gidişatı doğrultusunda 90’lı yıllarda sanatçılara alternatif bir mekan olanağı sunmuş.

2002 senesinden itibaren ise avangard sanatçılar ve kültürel organizasyonlar, fabrika birimlerini, mekanlarını kiralayıp, bunları geleri ve sanat merkezi, sanatçı stüdyoları, restoran ve barlara dönüştürmeye başlamışlar. Bugün 798 Art District dünyanın çeşitli yerlerinden ziyaretçileri, öğrencileri ve koleksiyonerleri cezbeden bir sanat merkezi.


Fabrikanın Eski Durumu

Tuğla fabrikalar, depolar ve ofisler, ağaç şeklindeki gridal sokakların içerisinde yer alıyor. Yakınında bulunmasına rağmen, Beijing’in apartman blokları ve üste geçitlere boğulmuş trafiği ile kentsel dinamiği, 798’in yaratıcı yuvasından çok uzakta hissediliyor.

798 Art District, Mao Zedong imgesi ve Komünist propagandanın izlerini hala bina içerisinde taşıyor. Silinmek üzere olan 1966-76 Çin Devrimi sloganları hala fabrikanın duvarlarında görülüyor. Bunun yanı sıra dönemden kalma heykeller ve resimler de diğer tarihi öğeleri oluşturuyor.

Sanatçılar tarafından tekrar tasarlanıp, yeniden yapılandırılan eski fabrika kompleksi, eskiyi, günümüzü ve Çin’in eşşiz sosyalist kültür bağlamıyla “Yeni Çin”i biraraya getiriyor. Kompleksin merkezindeki ve en büyük alan ise 798 Space Gallery.

798 Space Gallery Hangi Mekanlardan Ouşuyor?
Yeni gelişen, avantgard ve günü takip eden mekanı ile kültürel, sanatsal ve ticari etkinliklere ev sahipliği yapan 798, 1000 ziyaretçiyi alabilecek kapasitede. 1000 metrekarelik alan ve 9 metre yüksekliğindeki strüktürüyle sergi alanı, 300 metrekarelik rekreasyon alanı, çağdaş kitap dükkanı ve film ve video gösterim birimlerinden oluşuyor.


798 Space Gallery’de hala Mao yanlısı sloganlar görülüyor

798 Space Gallery’de Gerçekleşen Etkinlikler Nelerdir?
Sanat ve kültür aktiviteleri, çağdaş sanat sergileri, iletişimler, forumlar, multimedia sergileri, deneysel oyunlar, çağdaş dans gösterileri ve konserler, tasarım ve mobilya sergileri ve kültürel gece etkinliklerinden oluşuyor. Ticari aktiviteler ise moda gösterileri, ürün tanıtımları, basın konferansları, çeşitli sosyal etkinlikler, buluşmalar, fuarlar ve kurumsal aktiviteler.

Etiketler

Bir yanıt yazın