Fabrikada Sanat

Siz hiç Monet, Degas, Sisley, Van Gogh, Cezanne, Rodin ve Picasso imzalı eserlerin yer aldığı bir fabrika binası gördünüz mü? Kopenhag’daki Carlsberg fabrikası, ünlü sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor.

Kopenhag’taki Ny Carlsberg Glyptotek Müzesi, 1800’lü yıllarda sanayi devriminin ilk patronlarından ve ciddi bir sanatsever olan Carlsberg Biracılığın sahibi Carl Jacobsen (1842-1914) tarafından kurulmuş. Müzeye “heykel deposu” anlamına gelen Glyptotek adı verilmiş. Tutkulu bir koleksiyoner olan işadamı, bira satışlarından ettiği kârla İskandinavya’daki en geniş özel koleksiyonu oluşturmuş ve Danimarka halkına miras bırakmış. Her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Ny Carlsber Gyptotek Müzesi 50 (yazıyla, elli) futbol sahası büyüklükte bir alanda yer alan fabrika binalarıyla yan yana hizmet veriyor. Müzeyi gezerken bir yandan sanat eserlerini bir yandan da tarihi imbikleri görebiliyorsunuz.

ETKİLEYİCİ MİMARİ

Müzenin mimarisi de en az içinde yer alan eserler kadar ilginç. Hatta Danimarka’da bir eşi daha yok. Ny Carlsberg Glyptotek Müzesi 4 binadan oluşuyor. Birincisini mimar Vilhelm Dahlerup tasarlamış ve 1897’de inşa edimiş. 3 kanadı olan kırmızı tuğlalarla örülü binanın mimarisinde Rönesans Venedik’inden esinlenilmiş. Tavanı ve duvarları frizler ve resimlerle süslü, içerisinde mermer sütunlar bulunuyor. Zeminiyse mozaik kaplı. Bu binada Danimarka ve Fransız sanatından eserler yer alıyor. Müzenin kış bahçesi de mimar Dahlerup’un imzasını taşıyor. 1906’da Hack Kampmann’ın inşa ettiği ve antik eserler koleksiyonunun bulunduğu binanın 4 kanadı, görkemli sütunlara sahip bir ana salona sahip. Stili daha klasik ve güneye bakan tarafı bir piramitle taçlanmış. Daha sonra müzeye Fransız ressamların eserlerini sergilemek için mimar Henning Larsen tarafından bir bina daha eklenmiş ve 2006’da eski Akdeniz medeniyetleri için yepyeni bir sergi alanı açılmış.

Danimarka’daki en geniş Fransız empresyonist koleksiyonu da bu müzede yer alıyor. Özellikle Paul Gauguin koleksiyonu en iyilerden. Eckersberg, Kobke, Lundbye, Freund, Jerichau ve Bissen gibi Danimarka Altın Çağı’nın önemli örnekleri burada görülebilir. Müzede yıl boyu konserler, sergiler, rehber eşiliğinde geziler de düzenleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın