Eyfel Kulesi Çevresi İçin Yeni Masterplan

Peyzaj mimarlığı ofisi Gustafson Porter + Bowman'ın Eyfel Kulesi’ni çevreleyen 2.5 km²'lik bölge için hazırladığı masterplanda ilk etabın, 2024 Yaz Olimpiyatları öncesinde tamamlanması hedefleniyor.

2018 yılında Eyfel Kulesi ve çevresinin yeniden düzenlenmesi için açılan yarışmayı kazanan Londralı ofis Gustafson Porter + Bowman, koruma alanında uzmanlaşmış Atelier Monchecourt & Co ve Fransız kentsel tasarım firması Sathy ile birlikte çalışarak projeyi son haline getirdi. 

Ekibin OnE adını verdiği masterplan, doğudan batıya yönlenen ve Eyfel Kulesi’nin altından geçen bir yeşil aks yaratarak Place du Trocadéro, Palais de Chaillot, Pont d’Iéna, Champ de Mars ve Ecole Militaire gibi bölgenin öne çıkan işaret öğelerini birbirine bağlayacak. Oluşturulacak bu yeni aks ile, Seine Nehri’nin iki tarafını birbirine bağlayan Pont d’Iéna da yenilenerek yeşil bir köprü halini alacak.

Yeni yeşil alanlar ve yeni bir amfitiyatro ile desteklenerek Paris’in en büyük parkı halini alacak olan bölgede kurgulanmış koridorların, konserler ve sanat gösterileri gibi çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak şekilde planlandığını belirten ekip; tarih boyunca bir zenginlik ve güç göstergesi olarak kullanılan “klasik Fransız bahçeleri”ni, sanatın ön plana çıktığı “pitoresk bahçeler” ile buluşturmak istediklerini vurguluyor.

Tamamına 72 milyon Euro’luk bütçe ayrılan projede uygulama süreci, iki etap olarak planlandı. 40 milyon Euro’luk ilk etabın 2024 Yaz Olimpiyatları öncesi tamamlanması planlanırken, ikinci etabın ise 2030 senesinde bitirilmesi öngörülüyor.

Uygulama süreci iki aşamada yürütülecek olan projenin ilk etabının (solda) 2023’te, ikinci etabının ise (sağda) 2030’da tamamlanması planlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın