Extramücadele’ye sansür

Extramücadele'nin minareli Anıtkabir heykeli, Aydınlık'ta çıkan bir haber üzerine Karaköy'deki Antrepo No: 5'te açılan 1. İstanbul Yaz Sergisi'nden kaldırıldı.

Heykelin tam adı Eklektik Osmanlı Mimarisinin Anadolu daki İç Huzura Katkısı ya da Halk Arasındaki Adıyla Mustafa Kemal Türbesi .

Esprili, ironik işleriyle tanınan Extramücadele’nin minareli Anıtkabir heykeli, Aydınlık gazetesinde 23 Haziran’ta çıkan “1. İstanbul Yaz Sergisi’nde skandal” haberinin ardından sergiden kaldırıldı. Time Out İstanbul dergisi ve Beyaz Art İstanbul’un ortaklığında hazırlanan sergi, Antrepo No: 5’te açılmıştı.

Galeri Non tarafından temsil edilen ve Extramücadele adıyla işler üreten sanatçı Memed Erdener, eserinin kaldırıldığını sergi küratörünün salı günü galerisine attığı bir e-mail ile öğrendiklerini söyledi. Erdener, “Kimse sorumluluk almıyor, heykelin kimin kararıyla kaldırıldığı belli değil” dedi. Bir şikayette bulunmayacağını belirten sanatçı, “Benim yaptıklarımın kaderi hep böyle oluyor. Artık bu meselelerle uğraşmaktan o kadar yoruldum ve üzüldüm ki kimseyi aramıyorum. Sadece olanların belgelenmesini istiyorum” dedi.

Galeri Non’un sahibi Derya Demir ise heykelin kaldırılmasını otosansür olarak nitelendirdi. Demir, ayrıca heykelin 2010 yılındaki Extramücadele sergisini takiben nisan ayında Londra’da Sotheby’s müzayedesinde yer aldığını ve “Şu ana kadar çok görünülürlüğü olmuş bir eser” olduğunu belirtti.

Serginin küratörü Gökhan Karakuş, heykeli “Farklı mimari dengeleri temsil ettiği için seçmiştim” dedi. Karakuş, heykelin kaldırılmasından organizasyonun sorumlu olduğunu ve görüş bildirmek istemediğini belirtti. İnternet sitesinde sanat dünyasından deneyimli ve genç isimleri bir araya getirerek “hiyerarşi oluşturmayan, demokratik bir sanat ortamı” vaat eden 1. İstanbul Yaz Sergisi’nin organizasyonundan sorumlu Time Out İstanbul ve Beyaz Müzayede ise konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Etiketler

7 yorum

  • omer-yilmaz says:

    Evrensel Gazetesi durumdan şikayetçi olan bir haber mi yapmış? Özellikle anlaşılmasın diye yazılmış sanki haber. Rahatsız olan kimmiş?

  • burak-altinisik says:

    Hadi Aydınlık Gazetesi rahatsız; sanata kol kanat gerdiklerini iddia edenler?

  • bahar-bayhan says:

    Rahatsız olan Aydınlık Gazetesi’ymiş. Aydınlık gazetesinde 23 Haziran’da çıkan “1. İstanbul Yaz Sergisi’nde Skandal” haberinin ardından eser sergiden kaldırılmış.

  • ahmet-turan-koksal says:

    Efendim.

    Hemen arşivimden (Tabii bir de http://www.arkitektler.org/ diye tüm Arkitekt Dergilerinin olduğu bir site var. Oradan da baktım. Reklam filan da yok. Hosting parasını nasıl veriyorlar helal olsuın) Arkitekt Dergisi’nin Anıtkabir Müsabakası sayısından bir kaç görsel taradım buldum.

    Örneğin
    Clemens Holzmeister’in müsabaka için önerisine bakınız.
    http://bit.ly/holzmeister

    Diğer bir öneri ise Sedad Hakkı Eldem’e ait.
    http://bit.ly/eldem

    Şimdi bakıyoruz ki Anıtkabir’in bildik ve aşina olduk köşeli hatlarına tezat kubbe hatta kümbet formu ile yoğurulmuş öneriler var. Demek ki zamanında önerilmiş böyle şeyler.

    Minare ve şerefe gibi kutsal sayılan ve tabii kanıksanmış ezberlenmiş bir mekansal imgenin, bir diğer meta olan kemalist mabed’e eklemlenmesinin görseline olan bu tahammülsüzlük nedir? Adam zorlamış ve ona göre zor bir bileşke tezat ortaya koymuş. Bir derdi bir söylemi varmış ki yapmış. Bunda hakaret bulmak, fikir zikir ilişkisini çağrıştırıyor bana.

    Solcu geçinen bir yayın kuruluşunun buna olan tepkisinin, Başbakan’ın “Ananı da al git” demesinden bence bir farkı yok. Tahammülsüzlük had safhada.

    Buna karşılık koşa koşa sergiden kaldırılmasını da anlamadım. Kalsaymış keşke. Kimseye zararı yok bizim bazı söylemlerimiz için oldukça yararlıydı aslında.

    İşte böyledir benim memleketim.

  • omer-yilmaz says:

    İyi bir sergi. Sergiyle ilgili ayrıntılı bir yazı yazacağım. Ama iyi olduğu kadar konseptsiz de bir sergi bence, iyi bir derleme. Bu toparlama içinde Extra Mücadele’nin çalışması nereye oturuyor doğal olarak belirsiz. İşin neyi nasıl kavramsallaştırdığı, kendine neyi sorun ettiği de biraz belirsiz bence. Sonra buna sol olduğunu düşündüğümüz bir yayından gelen tepki ve organizatörlerin eseri yayından kaldırması. Serginin adı yaz sergisi, doğal olarak hafif bence. Kötü mü hiç değil.

    Burada fotoğrafı duruyor ne olacak şimdi… Popülizmin dibine vurmak.

  • firat-seymen says:

    Aydınlık Gazetesine sol demek (beğensek de beğenmesek de) solculara küfür etmek olur bence! Kendileri ihbarcı olarak bilinirler sosyalist camiada.

    Tabii soldan ne anladığımız da çok önemli: mesela dünyanın hiçbir yerinde hem ulusalcı hem solcu olmak mümkün değildir. Hem ulusalcı hem solcu olmak iddiası kelimenin tam anlamıyla “Nasyonel sosyalizm” demektir ki direk faşizme tekabül eder. Aydınlık ve çevresi de paramiliter ve faşist olarak bilinirler.

  • omer-yilmaz says:

    Eser geri dönmüş.

Bir yanıt yazın