EXPO’da Finali İzmir ve Dubai Oynayacak

EXPO 2020’yi düzenleyecek şehir perşembe günü belli olacak. Brezilya’da hem Dünya Kupası hem de Olimpiyatlar, Rusya’da da kış olimpiyatları düzenleneceğinden, final yarışının İzmir ile Dubai şehirleri arasında geçmesi bekleniyor.

Dünyanın en büyük organizasyonları arasında gösterilen EXPO 2020 için yoğun bir çalışma dönemini geride bırakan İzmir delegasyonu, Paris’te yapılacak oylama için kamp kurduğu otellerde, Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) delegelerine karşı “birebir markaja” başladı.

27 Kasım Çarşamba; yani oylamadan bir gece önce düzenlenecek resepsiyonda, İzmir’e destek için Paris’e gelen üç bakanla son kozlarımızı kullanıp, rakiplerimiz Rusya, Brezilya ve Dubai’yi geçmeye çalışacağız. Brezilya’da hem Dünya Kupası, hem de olimpiyatlar, Rusya’da da kış olimpiyatlarının düzenlenecek olması sebebiyle, delegelerin bu ülkelere EXPO’yu da vermeye sıcak bakmadığı, bu nedenle final yarışının İzmir ile Dubai arasında geçeceği belirtiliyor.

Organizasyonu alması halinde İzmir, 2020 yılında dünyanın ilk sağlık temasıyla düzenlenen EXPO’suna ev sahipliği yapacak.

167 delege oy kullanacak

EXPO 2020 için 167 ülkenin temsilcisi oy kullanacak. OECD binasında aday ülkelerin son sunumları ile başlayacak genel kurulda, öğleden sonra oylamaya geçilecek. İlk turda herhangi bir adayın oyların üçte ikisini alma olasılığının düşük olması nedeniyle 3 tur yapılacak. Her turda en az oy alan ülke elenirken, son turda en fazla oyu olan EXPO 2020’yi düzenlemeye hak kazanacak.

Sertab konser verecek

Türkiye, genel kurul öncesi 26 Kasım saat 19.00’da Paris’in en prestijli resepsiyon mekanlarından Pavillon d’Armenonville’de delegeler ve ülke temsilcilerine resepsiyon verecek. ‘Türk gecesi’ konseptli resepsiyonda Sertab Erener de konser verecek.

Sunuculuğunu Defne Samyeli’nin yapacağı genel kurul sunumunda İzmir’in avantajları, sağlık temasının önemi ve adaylık çalışmaları kapsamında Hindistan’da inşa edilen sağlık merkezinin yapım öyküsünü içeren 3 kısa film gösterimi yapılacak. Sunumda ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın video mesajı da yayınlanacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım’ın liderlik edeceği Türkiye heyetine, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in de katılması bekleniyor. Sunumda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile dünyada beyin araştırmalarıyla tanınan İzmir doğumlu Ordinaryüs Profesör Ogün Güntürk konuşma yapacak.

60 ülkeden tam destek

Bakan Yıldırım, İzmir’in EXPO 2020 adaylığı için 60 ülkenin destek beyanının bulunduğunu bildirdi. Yıldırım, “Eğer herşey yerli yerinde, akılla, mantıkla tarafsız olarak değerlendirilip, başka faktörler işin içine girmeden bu yarış tamamlanırsa, İzmir burada ipi göğüsleyen en avantajlı adaydır” dedi. Türk heyeti genel kurulda Beymen sponsorluğunda hazırlanan ortak kıyafetle delegelerin karşısına çıkacak. İlk turda Türkiye’nin Afrika ülkelerin oyu, diğer turlarda da elenen adaylara oy veren ülkelerin ikinci tercihlerini alarak ipi göğüsleyebileceği belirtiliyor.

‘İkinci turdaki oylar hayati öneme sahip’

EXPO Yürütme Komitesi Üyesi Geza Dologh, İzmir’in ülkelerin ilk tercihi olmasının önemli olduğunu ancak sonraki turlarda elenen ülkelere oy atan ülkelerin ikinci tercihlerinin de çekilmesinin hayati öneme sahip olduğunu bildirdi. Lobi çalışmaları kapsamında bu yönde bir strateji belirlediklerini anlatan Dologh, “Biz organizasyonu kazanacağımızdan eminiz. Paris’e, ‘ya kazanacağız, ya kazanacağız’ parolasıyla gidiyoruz” dedi.

‘Afrika ülkelerinin ilk tercihleri İzmir’

EXPO 2020 Yürütme Komitesi Üyesi Mustafa Özkara ise adaylık sürecinde Afrika’daki Türk okullarının etkin çalışma gösterdiğini, bu ülkelerin çoğunun ilk tercihlerinin İzmir olacağını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı’nın son 10 günde 20’ye yakın diplomatla yaptığı atağın da oylamada dengeleri değiştirdiğini söyleyen Özkara, “Delegelerden gelen geri dönüşlerde son günlerde çok olumlu bir gidişat var. Yarışın Dubai ile İzmir arasında olduğu yorumları yapılıyor. İzmir, ikinci tercihleri de çekerek zafere ulaşacak” dedi.

‘EXPO İzmir’i dünya kenti yapar’

5 yılda bir düzenlenen ve 6 ay süren EXPO’larda belirlenen bir tema çerçevesinde tüm ülkeler, belirlenen alan içinde kurdukları pavyonlarda fikir, kültür ve projelerini sergiliyor. Olimpiyatlar ve Dünya Kupası’ndan sonra en fazla ziyaretçiyi çeken organizasyon olan EXPO, 160 yıldır düzenleniyor ve düzenlendiği kentleri marka haline getiriyor.

2008 yılında EXPO 2015’e “Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar / Herkes İçin Sağlık” ana temasıyla ve sergi alanı olarak İnciraltı’nı göstererek aday olan İzmir, Milano’ya karşı kaybetmiş, aynı tema ve aynı yerle EXPO 2020’ye de aday olmuştu.

2020’deki organizasyon için Rusya’nın Ekaterinburg kenti “Küresel Zihin”, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai emirliği “Birleşen Düşünceler, Geleceği Yaratmak” ve Brezilya’nın Sao Paulo kenti “Farklılığın Gücü, Büyüme İçin Uyum” temalarıyla İzmir’e karşı yarışacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın