Expo Dubai’deki Brezilya Pavyonu Suyu Merkeze Alacak

Ben-Avid, JPG.ARQ ve MMBB Arquitetos'un birlikte tasarladığı Brezilya pavyonu, su deneyimini merkezî unsur olarak ele alıyor.

Expo 2020 Dubai’de Brezilya pavyonu için kazanan öneri, ülkenin sularına, nehirlerine ve “mangrov”larına (bataklıkta yetişen tropik bir grup ağaç ve çalı) odaklanıyor.

Üç mimari stüdyo Ben-Avid, JPG.ARQ ve MMBB Arquitetos’un ortak çalışması olan projede 18,5 metre yüksekliğinde ve 48 metre genişliğinde germe yapı tekniği ile oluşturulmuş beyaz, hafif kumaştan bir dış kabuk ile çevrelenen meydan, ince bir su tabakası ile örtülü.

Kaymayı önleyici siyah betondan oluşan kesintisiz yol, sıvı yüzeyi iki parçaya bölüyor. Bu yol üzerinde çeşitli projeksiyonlar, sesler ve hoş kokular, pavyonun iç mekânını dolaşan ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi hedefliyor.

Gezegenin sürdürülebilirliği tartışmalarının temeli için bir sembol olarak suyu kullanan mimarlar, nehirlerin taşkın dönemlerinde ortaya çıkan ortamın deneyimini aktarmayı amaçlıyorlar. Çelik yapının beyaz kumaştan kabuğu üzerine yansıtılan görüntüler, Brezilya’nın çeşitli manzaralarını betimlerken; pavyonu canlı bir etkileşim alanına dönüştürüyor. Pavyon, suyun gün içerisinde gölgede ve korunaklı kalmasını sağlarken; alacakaranlıkta ışıklı yüzen bir küp haline dönüşüyor.

Venedik’te “acqua alta” (su seviyesinin yükselmesi) döneminde popüler olan çizmeler, suyun içinde yürümek isteyenler için Brezilya pavyonunda da hazır bulunacak ve mekana daha çok dahil olmalarını sağlayacak.

Merkezi ziyaret alanı olarak zemin katına odaklanan projede üst katlara ilerledikçe kullanım ve erişim kademeli olarak azaltılıyor. Meydanın kuru kısımlarında bir kafe, restoran ve dükkân yer alırken; birinci katta ziyaretçiler, dersler, tartışmalar, film gösterileri ve daha küçük gösteriler için tasarlanmış çok amaçlı odaya ulaşıyor. Yangın suyu deposu, klima, görüntü ve ışık projektörü, hoparlör, koku püskürtücü cihazlar gibi teknik unsurlar görüş alanının dışında kalacak şekilde yerleştiriliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın