Expo 2025 Osaka için Genç Mimarlar Tarafından Tasarlanan Tuvaletler

Genç mimarların Expo 2025 Osaka için tasarladığı tuvaletler arasında şişirilebilir membran çatılı ve 3D yazıcıyla üretilmiş tuvaletler yer alıyor.

Genç Japon mimarlara alan açmak amacıyla, EXPO kapsamında 40 yaş altı mimarlar için 20 kamu tesisi tasarımı yarışması düzenlendi. Jüride Grand Ring yapısının da mimarı olan Sou Fujimoto yer aldı.

Fotoğraf: Yu Suzuki

Fotoğraf: Yu Suzuki

Mirage in Yumeshima – Pondedge, Farm ve Nod

Pondedge, Farm ve Nod, Yumeshima’da Mirage adlı tuvaletin dış cephesini 3D baskı polikarbon panellerle kapladı.

Radyal bir düzende yerleştirilen 100 metrekarelik tuvalet, çelik bir yapı üzerine yerleştirilmiş dalgalı paneller ve çelik levhalarla inşa edildi.

Tasarımcılar, iç mekâna ışık çekmek ve aynı zamanda mahremiyeti korumak için yarı saydam polikarbonat kullanmayı tercih etti. Gri ve metalik tonlar, iç mekânda kullanılan parlak alüminyum yalıtımla tamamlandı.

Fotoğraf: Junpei Suzuki

Gorge – Aki Hamada Architects

Aki Hamada Architects tarafından tasarlanan Gorge tuvaletin kompozisyonunda doğada bulunan formlardan ilham alındı.

“Günümüz insanları için bir yuva” olarak kavramsallaştırılan tuvalet, organik biçimli saksılar, bloklar, dış cephe panelleri ve lavabolar oluşturmak üzere toprağı dışarıya püskürten bir 3D yazıcı ile üretildi.

Yazıcıda kullanılan formlar, yerel toprak, saman, kil, pigmentler ve deniz yosunu bazlı yapıştırıcı ile üretildi; bu sayede modern inşa yöntemlerine yerel bir yaklaşım sunuldu.

Fotoğraf: Yusuke Komata

Responsive Structure – Yusuke Komata

Mimar Yusuke Komata tarafından tasarlanan Responsive Structure tuvaletinin minimalist iç mekânına ışık çeken unsurlardan biri hava ile şişirilen çatısı oldu.

Ahşap bir temel üzerine inşa edilen tuvalet, koyu tonlu duvarlarla çevrelenmiş kabinlerin yer aldığı merkezi bir alan etrafında kurgulandı; beyaz seramik lavabolarla kontrast oluşturuldu.

Yapının öne çıkan özelliği, doğal çevreye tepki veren “nefes alan” membran çatısı. Bu çatı, rüzgârın şiddetlendiği anlarda şişerek tepki veriyor ve yüksek sıcaklıklarda kendini soğutuyor.

Fotoğraf: Kuma and Elsa

One Water – Kuma and Elsa

Mimarlık stüdyosu Kuma and Elsa, One Water adlı tuvaletinde su temasını ön plana aldı. Yapının üst kısmında, expo alanındaki merkezi ormana bakan basamaklı oturma alanları yer alıyor.

“Bir su pavyonu” olarak kurgulanan yapı; ahşap, çakıl taşı ve doğal boya gibi, tasarımcıların suyla şekillenmiş olarak tanımladığı malzemelerle inşa edildi. Bahçede yer alan yağmur suyu toplama sistemi, tuvaletlerde kullanılıyor.

İç mekân ise açık plan olarak tasarlandı; kör nokta barındırmıyor ve cinsiyetsiz tuvaletleriyle kapsayıcı bir kullanıma imkân tanıyor.

Fotoğraf: Kei Murata

Garden for Yumeshima – Group

Group tarafından tasarlanan bu tuvaletin merkezine zikzak formunda bir bahçe yerleştirildi.

Yumeshima için Garden adlı proje, galvanizli çelik levhalarla kaplanan çelik bir iskelet ile inşa edildi. Üstü ise oluklu çatı ile örtüldü. Projede ayrıca çelik lavabolar da kullanıldı.

Toplam 13 tuvaletten oluşan yapının tamamı cinsiyetsiz olarak tasarlandı. Her biri mahremiyet için ayrı giriş ve çıkışlara sahip olacak şekilde düzenlendi.

Fotoğraf: Yurika Takemura

Traces of Earth – Hiromi Kobayashi, Hiroshi Ohno ve Yurika Takemura

Hiromi Kobayashi, Hiroshi Ohno ve Yurika Takemura, Expo için tasarladıkları tuvalette büyük yapı taşlarını merkez öğe olarak kurguladı.

Çatıyı taşıyan büyük taşlar, 400 yıl önce Osaka Kalesi’nin bir eklentisi için çıkarılmış, ancak hiçbir zaman kullanılmamıştı.

Traces of Earth adlı tuvalet, küçük bir merkezi avlu etrafında düzenlendi. Erkek tuvaletleri dış kısımda, kadın tuvaletleri ise iç kısımda konumlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın