Evsizlik Sorununa Karşı Dikey Mikro Evler

Framlab’in geliştirdiği “Homed” projesi, New York’taki dün geçtikçe içinden çıkılmaz hale gelen evsizlik sorununa, binaların boş kör cephelerine dikey barınma modülleri yerleştirerek çözüm getirmeyi hedefliyor.

Birçok metropol kentte olduğu gibi New York’ta da 1930’lardaki Büyük Depresyondan günümüze kadar, kentin barınma sisteminin taşıma kapasitesinin artan bir hızla aşılması nedeniyle, güvenli, temiz, rahat evlere erişebilmek büyük bir sorun haline gelmiş. Evsizlik Koalisyonu‘nun araştırmalarına göre, kentteki yaklaşık 61.000 kişi evsiz barınaklarında yaşarken, binlerce kişi sokaklarda, metro istasyonlarında ve diğer kamusal alanlarda kalıyor. Mimarlık ve tasarım stüdyosu Framlab‘in geliştirdiği “Homed” isimli proje, “teknolojiye dayanarak evsizliği ortadan kaldırma” misyonundan hareketle tasarlanmış.

Framlab, New York’ta arazi fiyatlarının sürekli artışta olması ve üzerine inşa edecek arazilerin de hızla azalması nedeniyle boş yer arayışına girmiş ve binaların boş yan duvarlarını “dikey parsel” olarak kullanmaya karar vermiş. Sonuç olarak, binaların yan duvarlarındaki yapı iskelelerine kurulan altıgen şeklindeki mikro yaşam birimleri ortaya çıkmış.

Projedeki yapı iskelesi sistemi, konut modüllerinin rahatlıkla bir araya getirilmesini, uygun maliyetle monte edilmesini, genişletilmesini, sökülmesini sağlıyor. Sistem hızlı bir kurulum sağladığı için modüller acil durumlarda başka binalara da taşınabiliyor. 

Konut birimi, ikamet eden kişiye bir sene boyunca barınak sağlıyor. Çelik ve oksitlenmiş alimünyumdan yapılan prefabrike dış cephesi kent koşullarına uyum sağlarken, ahşap katmanlarla kaplı 3D baskıdan çıkmış, organik şekillerdeki iç mekan sıcak bir ortam sağlıyor. 3D baskı olan iç kısım, geri dönüştürülmüş bioplastik malzemeden yapıldığı için aynı zamanda çevre dostu.

Farklı modül tipolojileri birleştirilerek yatak odasından banyoya, çalışma odasına kadar çeşitli işlevlerde yaşam birimleri elde edilebiliyor.

Framlab, Homed’u evsizliğe tekil bir çözüm olarak düşünmediklerini, evsizliğin büyük, kompleks bir sorun olduğunu ve asıl çözümün geniş ölçekte politikalar geliştirmekle mümkün olacağını da belirtiyor. 

Etiketler