“Evlerimiz Yaşama Şeklimizin Bir İfadesidir”

8 Şubat’ta Vitra Design Museum’da açılacak olan “Home Stories: 100 Years, 20 Visionary Interiors” sergisi çağdaş iç mekan tasarımının evrimini gündeme getirmeyi ve konuşulmasını planlıyor.

“Evlerimiz yaşama şeklimizin bir ifadesidir, günlük rutinlerimizi şekillendirir ve refahımızı temelden etkiler.”

Sergi, ziyaretçileri zaman içinde geriye götüren büyüleyici bir anlatıda, son 100 yılda Batı’daki iç mekanının tasarımını ve kullanımını şekillendiren önemli toplumsal, politik, kentsel ve teknik değişimleri vurgulayacak.

Yojigen Poketto Apartmanı (elii) – Madrid, İspanya

Sergide, azalan kentsel alanın verimli kullanımı, iş-yaşam sınırlarının bulanıklaştırılmasına kadar domestik yaşamla ilgili karşı karşıya kalınan mevcut sorunları kronolojik bir şekilde anlatılacak. 1970’lerde çatı katı yaşamına olan hayranlığımız, 1960’larda izinsiz konutlara geçiş, 1950’lerde ev aletlerinin yükselişi ve 1920’lerde açık alan planlamasının başlatılması…

Antivilla – Krampnitz, Almanya (Brandlhuber+ Emde) Fotoğraf: Erica Overmeer / VG Bild-Kunst

Sergi, Adolf Loos, Finn Juhl, Lina Bo Bardi ve Assemble gibi mimarlar; Andy Warhol, Cecil Beaton gibi sanatçılar tarafından tasarlanan yaklaşık 20 ikonik iç mekan etrafında şekilleniyor.

Karl Lagerfeld’in Monte Carlo’daki apartman dairesi (Memphis-1982) Fotoğraf: Jacques Schumacher

“Home Stories: 100 Years, 20 Visionary Interiors”

Günümüzde, evlerin iç mekan tasarımı için üretilen mobilya, tekstil, dekorasyon ve yaşam tarzı aksesuarlarının yarattığı büyük bir küresel ekonomik hareket var. Ev iç mekan dünyasının geçmiş ve şimdiki trendleri, dergiler, televizyon programları, bloglar ve sosyal medya kanalları da dahil olmak üzere medyanın tüm dalını besliyor. Bununla birlikte, konut sorunu canlı kamusal tartışmaların konusu haline gelirken, iç mekanın ciddi söylemlerde giderek daha fazla eksik olduğu görülüyor.

IKEA Katalog Kapağı (1974)

“Home Stories” sergisi, küresel olarak bilinmeyen örnekler sunarken iç tasarım disiplini hakkındaki temel söylemi yeniden ele almak istiyor. Seçkin tasarımcılar, mimarlar ve sanatçılar tarafından yapılan çalışmalarla, “Home Stories” iç tasarımın sadece mimari ve ürün tasarımı değil, aynı zamanda güzel sanatlar ve sahne tasarımı da dahil olmak üzere diğer disiplinlerden nasıl ilham aldığını, zenginleştirildiğini ve şekillendiğini yansıtacak.

Sergi 08 Şubat – 23 Ağustos 2020 tarihleri arasında Vitra Design Museum’da ziyaret edilebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın