Evleri Restore Edilen Taraklı Şimdi Turizmin Gözdesi

Sakarya’nın Taraklı ilçesine birkaç yıl öncesine kadar tek bir turist bile uğramıyordu. İlçenin talihi bir reklam filmiyle değişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle restore edilen evlerin fiyatı bir anda 400-500 bin liraya yükseldi.

Sakarya’nın ilçelerinden Taraklı, Osmanlı topraklarına ilk katılan yerlerden. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ilçeyi 5-6 yıl önce kimse bilmiyordu. Tarihi dokusundan ve güzelliklerinden haberdar olan da çok azdı. Ahşap evlerin onarılmasıyla ilçe adeta yeniden doğdu, ilk kurulduğu yıllardaki güzelliğine kavuştu. Geçmişe dönüş Taraklı’nın bilinilirliğini artırdı. Birkaç yıl önce tek turist gelmezken şimdi yüz binleri ağırlıyor.

Bozulmamış tarihi dokusu sebebiyle reklam çekimlerinin gözdesi olan Taraklı, yeniden keşfedildi. Tarihi ilçe son 5-6 yılda büyük bir değişime uğradı. Bakımsızlıktan yıkılmak üzere olan tarihi evler, konaklar ve hanların onarılmasıyla eski güzelliğine yeniden kavuştu. Önceleri alıcı bile bulmakta zorlanılan evlerin fiyatı 500 bin liraya kadar yükseldi. Yenilenme Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tarihî evlerin bakım ve onarımı için ev sahiplerine proje desteğinde bulunmasıyla başladı. Bakanlık ayrıca 30 bin TL’ye kadar hibe destek kredisi verdi. Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve il yöneticileri Taraklılıları evlerinin onarımı için teşvik etti. TOKİ’nin de 10 yıl vadeli 90 bin TL kredi imkânı sunmasıyla ilçede bulunan tarihi evlerin büyük bir kısmının onarılması sağlandı. Bir tek otelin bile bulunmadığı ilçede tarihi konaklar turizme kazandırıldı. İlçenin tarihinde en önemli konaklama merkezi olan Hacı Atıf Hanı da onarılarak çeşitli etkinliklere açıldı. İlçede son yıllarda büyük bir değişim yaşandığını belirten Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, ilçenin Şener Şen ve Olgun Şimşek’in oynadığı reklam filmindeki ‘Mümkünlü’ adıyla yıldızının yeniden parlamaya başladığını söyledi. Özkaraman, “Tescilli tarihi yapılar onarılmaya başlandı. ‘Sakin Şehir’ ağına dahil edilmemiz uluslararası tanınırlık sağladı.” dedi. Geçen yıl 150 bin turisti ağırladıklarını anlatan Özkaraman, “Bu yıl yerli ve yabancı 200-250 bin kişinin ilçemizi ziyaret etmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye ulusal destinasyonu seçildi

Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi (EDEN) kapsamında her yıl düzenlenen yarışmaların 2013 ülkeler seçmesi tamamlandı. Proje kapsamında bu yıl Türkiye’de çeşitli merkezlerden toplam 30 başvuru yapıldı. Türkiye’de projeyi yürüten Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde oluşturulan komisyonların başvurularının değerlendirdiği yarışmada Taraklı, Karaman ve Seferihisar finalist oldu. Yapılan son değerlendirmelerde Sakarya’nın Taraklı ilçesi ‘Türkiye Ulusal Destinasyonu’ olarak belirlendi. Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, “Bu sayede ‘Sakin Şehir’ ödülü bulunan Taraklı ilçemiz sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada tanınacaktır.” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın