Ev ve İş Yeri Olarak İkiye Bölünmüş Bir Mesken

Petr Stolín Architekt'in tasarladığı Zen Houses; biri yaşam alanı, diğeri de çalışma alanı olan iki karşılıklı kübik birimden oluşan; ev-ofisi hem iç içe hem de birbirinden ayrı olarak kurgulayan bir proje.

Projede yapı, yaşama ve çalışma mekanları olmak üzere, 3 metre genişliğinde ve 2 kat yüksekliğinde iki eşit büyüklükte kübik hacime bölünmüş. Transparan akrilik panellerden oluşan cephe kaplamaları alttaki ahşap strüktürü açığa çıkarıyor.

Evlerin deneysel karakteri, Japon mimarisinden edinilen ipuçlarıyla, üzerine düşünülmüş bir sadelikle şekillendirilmiş. Her iki birim asmakata ve dışarıdaki manzarayı çerçeveleyen, içeriyi gün ışığıyla dolduran geniş gömme pencerelere sahip. Yaşama birimi siyah, çalışma stüdyosu ise beyaz renkli. Proje, maliyeti düşük malzemelerle ve basit inşa teknikleriyle uygulanmış. Suni tahta, ahşap kiriş, kontrplak, işlenmemiş metal, kauçuk gibi malzemeler kullanılmış.

Birimler birbirlerinden farklı işlevlere sahip olsalar da karşılıklı görsel kontağa sahipler. Aralarındaki kısa ahşap platform da onları birbirine bağlıyor. Yapılar ve  ahşap platform arasında kalan boşluk özel bahçe olma görevi görüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın