EUROPARC, Avrupa Parlamentosu’nun İkonik Binasını Yenileyecek

Julien De Smedt Architects, Coldefy, Carlo Ratti Associati, NL Architects ve Ensemble Studio'dan oluşan tasarım kolektifi EUROPARC, Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu binalarından biri olan Paul-Henri Spaak binasının yenilenmesi için açılan uluslararası yarışmayı kazandı.

Paul-Henri Spaak binası, vatandaşları demokrasi söylemine daha iyi dahil etmek için şehirle ve Avrupa’nın geri kalanıyla olan bağı güçlendirilerek restore edilecek.

Proje, paylaşım ve fikir alışverişi için bir alan olarak görülen yeşil bir agora da dahil olmak üzere minimum çevresel etkiye sahip geçirgen bir tasarıma sahip.

EUROPARC’ın yeni Spaak binası, insanları mekansal deneyimin merkezine koyan ve onları politik süreçlere yaklaştıran bir sivil ekosistem yaratmayı amaçlıyor. Yeni bina, Avrupa Parlamentosu üyelerine görevlerini yerine getirmeleri için bir alan ve vatandaşların önemli siyasi değeri olan bu yere daha kolay erişmelerini sağlayacak.

Mevcut binanın birçok eksiği olsa da onu yıkıp yerine yenisini yapmak sürdürülebilirlik açısından yapılacak en doğru çözüm değil. Bu nedenle, teklifin stratejisi, önceden var olan yapının çoğunu yeniden kullanmak ve böylece yapının karbon ayak izini amorti etmek olmuş.

EUROPARC ekibi, “Yapı sektöründe, üretilen karbon ayak izinin %50’den fazlası, bir binanın ham yapısının inşa edilmesinde meydana gelir. Tamamen demonte edilirse, tüm bu masraf kaybolur ve yeniden inşaatı için harcanması gerekir.” diye açıklıyor.

Tasarım, hacmi açarak ve yaya akışlarının sürekliliğini iyileştirerek bina ve topluluk arasındaki bağlantıyı güçlendirmeyi amaçlıyor. Kamusal alanın hem içeride hem de dışarıda genişletilmesi ve Parlamento’dan geçen bir geçit ziyaretçiler için bir giriş sağlarken aynı zamanda şehrin yaya ağında önemli bir düğüm noktası oluşturması planlanıyor.

Avrupa Parlamentosu’nun yeni meclis odası “Hemicycle” üst katlara taşınacak ve demokrasi söylemini fiziksel sınırların ötesine yaymaya yardımcı olan dijital özelliklerle donatılacak. Oda, şeffaflığı artırmak ve dış katılımı teşvik etmek için Parlamento’nun dijital platformuyla da entegre edilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın