“Europa Nostra Cyprus” İnisiyatifi Kuruldu

Europa Nostra Cyprus, Avrupa Kültür Varlıkları’nın Sesi olarak bilinen EUROPA NOSTRA’ya (Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu) bağlı olarak iki toplumlu bir örgüt şeklinde kuruldu.

Avrupa’da kültür ve doğal varlıkların korunması konusunda giderek büyüyen bir toplumsal hareketi temsil etmekte olan Europa Nostra, 250 örgüt, çeşitli devlet kuruluşları, yerel yönetimler ve kişilerin üyeliğinden oluşan büyük bir ağ şeklinde çalışmalar yapıyor. Örgüt’ün Avrupa’daki kültür varlıklarına ilişkin önemli bir lobi oluşturmak; Avrupa Birliği ile ortak Avrupa Kültür Mirası Ödülleri etkinliğini düzenlemek; Avrupa’da tehlike altında olan tarihi anıtları, sitleri vekültürel peyzajı korumak için kampanyalar düzenlemek misyonuna sahip olduğu da kaydedildi.

ELLİ KIBRISLI TÜRK VE KIBRISLI RUM

2008 yılından beri Europa Nostra Bilim Komitesi üyesi olan Prof.Dr. Naciye Doratlı ve Dr. Agni Pedridou’nun öncülüğünde, Europa Nostra Bilim Komitesi eski başkanı Prof. Gianni Perbellini, Europa Nostra Genel Sekreteri Sneška Quaedvlieg-Mihailović ve Avrupa Komisyonu Eğitim, Kültür ve Spor eski Komiseri Androulla Vassiliou’nun destek ve teşvikleri ile bir araya gelen elli Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum, Europa Nostra Cyprus’u ilk aşamada bir İnisiyatif olarak kurulmasına karar verdi. Europa Nostra Cyprus, çalışmalarını Europa Nostra ile güçlü bir işbirliği içinde gerçekleştirecek. Aynı toplantıda altı Kıbrıslı Türk (Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri Prof.Dr. Naciye Doratlı; Prof.Dr. Şebnem Hoşkara, Doç.Dr. Ege U. Tümer, Yrd.Doç.Dr. Müge Riza; Eski Eserler ve Müzeler Dairesi eski Müdürü İlkay Feridun, ve Y.Mimar Birgül Beyatlı)ve altı Kıbrıslı Rum, İnisiyatif adına etkinlikleri düzenlemek üzere görevlendirildi.

BUGÜN ETKİNLİK VAR

İnisiyatifin ilk etkinliği, 18 Nisan Dünya Kültür Mirası Günü’nde düzenlenen ‘Winners of EU Prize for Cultural Heritage/ Europa Nostra Awards from Cyprus’ (Kıbrıs’ta, Avrupa Birliği Kültür Mirası Ödülü/Europa Nostra Ödülü kazanmış Projeler) Sempozyumu olacaktır. Bu etkinlik, Lefkoşa Suriçi Arabahmet Mahallesi’ndeki Ermeni Manastırı ve Kilisesi’nde, 18 Nisan Pazartesi günü saat 18.00’de gerçekleştirilecek. Ödül kazanan dokuz projenin sunulmasının yanı sıra, Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi ve ICOMOS ve Europa Nostra üyesi olan Doç. Dr. Yonca Kösebay Erkan, ‘Community Involvement in Cultural Heritage Conservation through EU Prize for Cultural Heritage/Europa Nostra’ konulu bir seminer verecek. Sempozyum sonrasında KTMMOB Mimarlar Odası sonsorluğunda bir kokteyl düzenlenecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın