Eskişehir Kültür Başkenti ajansı kuruluyor

Resmi Gazete'de yayımlanan kanuna göre, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı kurulacak. Ajansa yapılan her türlü nakdi ve ayni bağış ve yardımlar ile sponsorluk harcamalarının tamamı, vergiden düşülecek.

Eskişehir, 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olacak. Eskişehir’in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Hakkında Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasaya göre, kurulacak olan Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı, Eskişehir’i 2013 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak hazırlayacak, bu amaçla 2013’te yapılacak etkinlikleri planlayıp, yönetecek, kamu ve sivil kuruluşların yapacakların koordinasyonunu sağlayacak.

Merkezi Eskişehir’de bulunacak ajans, tüzel kişiliğe sahip olacak. Ajans, koordinasyon kurulu, danışma kurulu, yönetim kurulu ve genel sekreterlikten oluşacak. Ajansın gelirleri; Eskişehir İl Özel İdaresi, Eskişehir Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı belediyelerinin 2012 ve 2013 bütçelerine bu amaçla konulacak ödenek, Eskişehir ticaret ve sanayi odaları tarafından 2012 ve 2013 yıllarında aktarılacak tutarlar, genel bütçeden yapılacak yardımlar, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ile Anadolu Üniversitesi’nden 2012 ve 2013 yıllarında aktarılacak tutarlar, her türlü naklen yayın, reklam ve sponsorluk gelirleri, bağış ve yardımlardan oluşacak.

Ajans, yaptığı işlemler nedeniyle Harçlar Kanunu ile Belediye Gelirleri Kanunu gereğince alınan harçlardan ve katılım payından, bu işlemler nedeniyle düzenlenen kağıtlarla ilgili olarak damga vergisinden muaf tutulacak. Yasa çerçevesinde, kullanılacak, kamu veya özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetindeki Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki taşınmazların korunması, bakımı, onarımı ve amaca uygun düzenlenmesi için ajansın yönetim kurulunca Eskişehir Valiliğine kamulaştırma hariç projeler sunulabilecek. Bu projeler için belediyelere uygulanan oran sınırlamalarına tabi olmaksızın kaynak aktarılabilecek.

Yönetim Kurulu, Türk Dünyası Kültür Başkentliği uygulamasının sona ereceği 31 Aralık 2013 tarihinden itibaren 6 ay içinde tasfiye işlemlerini tamamlayacak. Toplanan ödenek, gelir ve bağışlardan artan meblağ, tasfiyeyi müteakip iki eşit parçaya bölünüp, kültür ve sanat etkinlikleri için kullanılmak üzere Eskişehir İl Özel İdaresi ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bütçelerine gelir olarak kaydedilecek.

Ajansın ve organlarının oluşumu, görevleri, çalışma esasları, yapılacak etkinliklerin çerçevesi ve öncelikleri, kültür ve sanat altyapı çalışmaları, organlara üye olarak katılacak kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve diğer gerçek veya tüzel kişiler ile bu Kanunun uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenecek. Yönetim Kurulu, işçiler hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarından ihtiyaç duyduğu personeli, organizasyonun süresini aşmamak ve ilgili kurumun iznini almak kaydıyla, Ajans’ta geçici olarak görevlendirebilir.

Geçici olarak görevlendirilecek personelin aylık, ödenek, her türlü zam ve tazminatları ile diğer mali ve sosyal hak ve yardımları kurumlarınca ödenecek. Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Hakkında Kanuna göre kurulan ajansa yapılan her türlü nakdi ve ayni bağış ve yardımlar ile sponsorluk harcamalarının tamamı; gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden, kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla kurum kazancından indirilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın