Eski/Yeni İç İçe: Olomouc Başpiskoposluk Müzesi

Çekya’nın Olomouc kentinde yer alan Šépka architekti tarafından tasarlanan Başpiskoposluk Müzesi, 16.yüzyıldan bu yana Olomouc piskoposları tarafından toplanan resim ve heykellerin yer aldığı bir sanat galerisine ev sahipliği yapıyor.

Müze kompleksinin tüm tarihi dokusu, 1998’den 2006’ya bir dizi restorasyon çalışması geçirmiş.

Šépka architekti’nin son müdahalesi ile çatı katı heyecan verici bir sergi alanına dönüşmüş. Bir matruşka bebek gibi orijinal çatı dışta korunurken içerisine yeni beton bir çatı eklenmiş.


Šépka architekti’nin toplam 152 metrekare kullanım alanına sahip yeni beton objesi, çatı kaplaması da dahil olmak üzere orijinal haliyle bırakılan mevcut çatı katına yerleştirilmiş.

Orijinal çatının içerisine yerleştirilen bu yeni beton kütle çatı katının eğimli geometrisiyle uyum sağlarken tarihi dokuyla arasına mesafe koyuyor.


Çatı katına yapılacak müdahalenin derecesi projedeki asıl sorun olmuş. Çatıyı oluşturan ahşap elementlerin yalıtıma uygun olmadığı belirlenmiş ve standart ısı yalıtımı alternatifleri reddedilmiş.

Dış mekana yerleştirilmiş gibi tasarlanan yeni betonarme çatı gerekli tüm termal ve teknik parametreleri karşılıyor; aynı zamanda ısıtma, iklimlendirme, soğutma ve aydınlatma gibi teknolojiler entegre edilebiliyor. Mimarların belirttiğine göre tasarlamak zorunda olmadıkları tek şey, korunan mevcut çatı tarafından sağlanan su yalıtımı olmuş.

Yeni beton ek ile yapı, günümüz ihtiyaçlarına cevap verirken, tarihi dokusu ve atmosferini koruyor. Yeni sergi alanında, tarih öncesi çağlardan günümüze kadar St Wenceslas Tepesi’nin değişimini gösteren kalıcı sergi bulunuyor. Ayrıca yeni sergi salonundaki cam açıklık sayesinde yapının etkileyici tarihi unsurlarından olan tonozun üst kısmı da görülebiliyor.

Mevcut haliyle bırakılan ve bazen sergi alanı olarak kullanılan çatı katının geri kalan kısmına duvarlardaki ek camlardan bakmak mümkün.

Etiketler

Bir yanıt yazın