Eski Yapının Kapsül Otel ve Kütüphaneye Dönüşümü

Atelier tao + c, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Zhejiang eyaletindeki 232 metrekarelik eski binayı, 20 kişilik kapsül otel, kitapçı ve kütüphane ekleyerek yeniden tasarladı.

Fotoğraflar: Shengliang Su

Zhejiang eyaletindeki Tonglu’nun ormanlarında yer alan Qinglongwu, içinden geçen derenin adını taşıyan eski bir köy. Ahşaptan yapılmış, çamur sıvalı eski yapı, güney ve doğu yönünde dağlara ve kuzeyde ise köy yoluna doğru yönelmiş durumda.

Atelier tao + c için tasarım yaparken en büyük zorluk bu kadar kompakt bir alanda kamusal alanlara açıklık ve süreklilik sağlarken konaklama alanının gizliliğini korumak olmuş.

Tasarım ekibi orijinal zeminleri ve bölme duvarlarını çıkardıktan sonra, kütüphane ve kamusal alanlar için zemin kat açılmış, bu alanların üzerine kadın ve erkeklerin ayrı ayrı konaklaması için iki bağımsız “yüzer” döşeme yerleştirilmiş.

Erkekler ve kadınlar için ayrılmış alanların her birinde 10 kapsül oda ve bir banyo yer alıyor. Tek tip olarak tasarlanan modüler kapsül odaları, konaklama alanına daha fazla mahremiyet sağlamak için kitap raflarıyla gizleniyor ve çevreleniyor.

Kitap raflarının yapımında malzeme olarak yerel bambu kullanılmış.

“Bina içinde bina” fikri, farklı alanların sınırlarını bulanıklaştırırken “yüzen” konaklama alanının mahremiyeti ile zemin kattaki kamusal alanın açıklığı arasında bir denge kuruyor.

Ahşap çerçeveli yeni cam pencereler, toprak duvardaki orijinal eski pencerelere entegre edilmiş. Tasarımcılar, ziyaretçilere binanın doğu ucundaki muhteşem doğa manzarasının keyfini yaşatmak için ahşap çerçevelerin içerisine oluklu polikarbonat panellerden şeffaf bir yapı gömmüş.

Tavandaki şeffaf açıklıklar da iç mekana zengin bir doğal ışığın girmesini sağlıyor. Alacakaranlıkta, tüm bina iç mekandan gelen ışıkla aydınlatılırken ve binanın kendisi, gecenin sakinliğinde etrafa sıcaklık sunan hafif bir ev haline geliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın