Eski Yakıt Tankları Çağdaş Sanat Merkezi Olarak Hayat Buldu: Tank Shanghai

OPEN Architecture, Şangay'daki eski sanayi alanındaki terkedilmiş 5 yakıt tankını "Tank Shanghai" isminde bir çağdaş sanat merkezine dönüştürdü.

Şangay’ın Huangpu Nehri kıyısındaki eski, boş bir sanayi bölgesine terkedilmiş olan 5 adet hizmet dışı havacılık yakıt tankı yeniden işlevlendirildi.

OPEN Architecture, günümüzde bu tanklara ve çevresindeki alana – şehrin eski Longhua Havaalanı’nın kalıntılarına – yeni bir yaşam verdi. Altı yıl boyunca devam eden çalışmalar sonucunda terkedilmiş beş tank, etrafında park bulunan çağdaş sanat merkezine dönüştürüldü.

Havacılık yakıt tanklarının, yeniden kullanıldığı nadir örneklerden biri olan Tank Shanghai, Mart 2019’daki açılışından bu yana milyonlarca ziyaretçiyi ağırladı ve şehrin çağdaş sanat sahnesindeki yerini sağlamlaştırdı.

Hem sanat müzesi hem de açık bir park olarak tasarlanan Tank Shanghai, hem insanlar hem de doğa için bir sığınak. Açık, erişilebilir ve çevresine sorunsuz bir şekilde entegre olan proje aynı zamanda bulunduğu alanın endüstriyel geçmişine de saygı gösteriyor.

Tank Shanghai’ın tasarımı, sınırlandırılmış bir alan fikrini özellikle reddediyor. Tankların etrafını saran, uzun, eğimli peyzajlı çayırlar, caddeye ve nehir kenarına açık erişim sunuyor; ziyaretçileri ve yoldan geçenleri şehir, doğa ve sanat arasında özgürce hareket etmeye davet ediyor.

Şangay’daki diğer özel kültürel gelişim projelerinin aksine bu tavır, şaşırtıcı bir sosyal kapsayıcılık yaratıyor. Tanklara gelenlerin birçoğu sadece bir sanat şovu izlemek için değil, aynı zamanda projenin çimenliklerinde koşmak ya da piknik yapmak için bunu yapıyor.

Müze alanına bu alışılmadık derecede açık yaklaşım, beklenmedik faydalar sağlamış ve sanat merkezi için yeni operasyonel modellere ilham vermiş. Bir yıl içinde Tank Shanghai sadece yüksek profilli sanat sergilerine değil, aynı zamanda moda haftası, kitap fuarı, sanat festivali ve Artificial Intelligence‎ (AI) konferansına da ev sahipliği yapmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın