Eski Tekstil Fabrikasının Showrooma Dönüşümü

Şanghay merkezli mimarlık ofisi Atelier tao+c Pekin’de bulunan eski bir tekstil deposunu showrooma dönüştürmüş.

1960’larda inşa edilen kırmızı tuğla duvarlı ve eğimli çatılı tekstil fabrikası yerli bir mobilya markası olan ZIIN için yeni bir showrooma dönüştürülmüş. Mimarlar, mevcut alan ile yeni işlev, sergi ve satış, arasındaki ilişkiyi dengelemeye çalışmış.

Eski fabrikanın orijinal dört duvarı korunmuş ve bina içerisinde bağımsız iç içe alanlar yaratmak üzere kesişen iki kare çerçeve yerleştirilmiş.

Yeni bağımsız çerçevelerden şeffaf olanı oluklu polikarbonat panellerle kaplanmış ve giriş ile güney penceresinin yanına yerleştirilmiş. Bu sayede güney pencerelerinden gelen güneş ışığının oluklu polikarbonat paneller aracılığıyla ahşap panelli binanın derinliğinde parlaması sağlanmış.

Girişten içeri girildiğinde, şeffaf binanın ana hatlarına bakılarak iki çerçeve arasındaki örtüşen ilişki bir bakışta algılanabilir şekilde tasarlanmış.

Sınırdan 45 derecelik yerleşimlere göre yeni bir mekan düzeni ve yönü oluşturmak için çapraz ilişki kurmak, yürüme ve görme deneyiminin derinlik algısını esnetmiş.

Mevcut duruma uygun olarak ikinci kattan çıkıntı yapan bazı üçgen balkonlar ve merdivenler orta alanı uyarlanabilir bir şekilde tanımlayarak projenin ilginç bir unsuru haline gelmiş. Merdiven, dönüşü neredeyse imkansız olan dar üçgen bir alana yerleştirilmiş ve merdivenin köşesindeki pencere, iç bileşenler arasındaki gerilimi ifade eden üçgen bir cam kutu oluşturmak için cepheden dışarı çıkarılmış.

Bu ayrık yapısal öğeler, mekansal organizasyonun çerçevesi haline getirilmiş. Mobilya markası ZIIN’in ürünlerinde somutlaşan yapısal keşif ve samimi ifadeyle tutarlı olarak, bu iç mekanda yalın bir yapısal yaklaşım yaratılmaya çalışılmış.

Tüm projede endüstriyel olarak üretilmiş malzemelere uygun ürünler kullanılmış. Sıradan gündelik malzemeler yeniden birleştirerek ve tek bir cepheye yerleştirerek sıcak, rahat ve eğlenceli bir sahne oluşturulmuş.

Etiketler

Bir cevap yazın