Eski Tarabya Oteli Tabanlıoğlu Mimarlık Tarafından Yenilendi

Yüzyıllık bir mirası taşıyan Büyük Tarabya Oteli, Bayraktarlar Holding’in yatırımı ve Tabanlıoğlu'nun yenileme projesiyle gerçekleşen yapılandırma çalışmaları sonrasında The Grand Tarabya ismiyle kapılarını yeniden açtı.

The Grand Tarabya, Tabanlıoğlu Mimarlık’ın tasarımı, tarihi dokusu ve uluslararası hizmet standartlarıyla yeniden İstanbul’un en önemli simgelerinden biri olmayı hedefliyor. 

The Grand Tarabya’nın hem İstanbul’un, hem Türkiye’nin çok önemli bir değeri olduğunu belirten Bayraktarlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Bayraktar, İstanbul silüetinin değişmez bir yapısını yeniden hayata geçirmekten büyük gurur duyduklarını söyledi. Bayraktar, “İstanbul’un bu önemli değerine sahip çıkmak ve hak ettiği gibi bir geri dönüş için gerekli her şeyi yapmak çok önemliydi. Biz oteli devir aldığımız 2006 yılındaki ihaleye bu anlayış ile katıldık. Emekli Sandığı ihalesine giren birçok yatırımcı, oteli yenileyip yeniden hizmete sokmak için teklifler verdi. The Grand Tarabya Türk sermayesinde kalsın, yabancılara gitmesin istedik. Biz Bayraktarlar Holding olarak, üzerimize düşen tüm maddi ve manevi fedakarlığı yaparak bu değeri İstanbullulara kazandırmayı başardığımıza inanıyoruz” dedi.

The Grand Tarabya Genel Müdürü Bora Göymen, otelin geçmişin anılarını yaşatmanın ötesinde çok özellikli bir proje olduğunu ifade etti.

Büyük Tarabya Oteli’nin Tarihi

Hotel M. Tokatlıyan, Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi üzerinde bulunan tarihi otel Tokatlıyan Oteli’nin Boğaz’daki şubesi olarak kurulan Büyük Tarabya Oteli, tarih boyunca Boğaz’ın en görkemli yapıları arasında yer almış. 1900’lü yılların başında, mimar Alexandre Vallaury tarafından Tarabya’daki Petala Oteli’nin yerine yapıldığı tahmin edilen Tarabya Tokatlıyan Oteli’nin sahipleri, Tokat’tan İstanbul’a göçen Ermeni bir aile olan Tokatlıyan’dır.

Tarabya Tokatlıyan, ahşap olarak, zemini dahil beş katlı, sağ ve sol kanatlı, saçaklı, barok eğilimli bir üslupla inşa edilmiş. 1914 yıllarında otelin 120 yataklı olduğu ve İstanbul’da elektrik ile aydınlatılan ender yapılardan biri olduğu belirtiliyor.

Birkaç sene sonra yanan otelin yerine, arazisi satın almalarla genişletilerek, Emekli Sandığı’nın Büyük Tarabya Oteli inşa edilmiş. 1964 yılında hizmete açılan otel, Hilton ve Divan Otelleri’nden sonra Türkiye’nin üçüncü 5 yıldızlı oteli olmuş.

Tarabya Oteli’nin isim hakkı ile birlikte binası 4 Nisan 2006 tarihinde Bayraktarlar Holding’e intikal etti.

Etiketler

Bir yanıt yazın