Eski Motorsiklet Garajının Dönüşüm Hikayesi: Palma-Hideaway-House

Mariana de Delás tarafından tasarlanan Palma Hideaway, kentin hareketli bölgelerinde yer alan "binaların zemin katlarında nasıl yaşanabileceği" konusunda yapılan bir araştırmanın sonucu. (Raval Hideaway Barcelona'da devam ettirdiği vaka çalışması).

Bu proje kapsamında, Palma de Mallorca’nın eski mahallesinde bulunan ve uzun süredir kullanılmayan 92 metrekarelik eski bir motosiklet tamirhanesi satın alınmış. Mekânın cömert kat yüksekliği, kullanılmayan avlusu ve geleneksel Mallorcan kireçtaşından inşa edilen duvarları projenin temelini oluşturmuş.

Mevcut durumda zemin katta bulunan giriş kapısı, yol ile stüdyo arasındaki bağlantıyı ayrıştırmada yetersiz kalıyordu. Bu bölgeyi tampon bölge olarak kullanmak amacıyla bölgeye bahçe alanı eklenmiş. İçeriye ışık almanın bir yolu olarak hizmet veren bu bahçe alanı aynı zamanda sokakla stüdyo arasına ses ve görüntü bariyeri oluşturuyor. Bu yeni avlu, iki zıt cephe yapısına sahip olacak şekilde tasarlanmış:

  • İlk olarak, tamamen açılabilen ve ışık geçiren delikli yapıya sahip katlanır demir kapı,
  • İkinci olarak, yol boyunca devam eden gürültüyü doğrudan kesen ahşap çerçeveli pencere.

Bu iki cephe arasındaki bölüm, tamamen açılabilir ve duyulan her ihtiyaca cevap verebilecek çeşitliliğe sahip olacak şekilde tasarlanmış. Ahşap tezgahların ve yemyeşil bitkilerin kiremit duvarlarla birleştiği Akdeniz avlusu, gelen ziyaretçilerine sıcak bir karşılama sunuyor.

İçeri girdikten sonra mekânları ayıran ahşap bölme, depolama alanı ve arka alanda bulunan üstü açık alana doğru görsel yönlü bir kılavuz görevi gören diyagonal bir alan oluşturuyor.  Bu ahşap bölme, konutun tüm ana faaliyetlerine yardımcı olurken hacimler arasında akustik bir bariyer yaratıyor.

Yatak odası ve dolap alanını ayıran ahşap bölmenin sol tarafı, giriş avlusuna konfor sağlamak ve alanı göz mesafesinin üstünde tutularak görsel bariyer oluşturmak için birkaç adım yükseltilmiş. Yükseltilmiş alanlar çalışma odası, yatak odası, banyo ve dolap gibi daha evsel alanlardan oluşuyor. Banyoda bulunan yükseltilmiş döşeme, daha hedonist bir yaşam için alçaltılmış, alçaltılan bu kısıma zeminle bütünleşik küvet yerleştirilmiş.

Ahşap bölmenin sağ tarafı ortak alanlar için ayrılmış. Cilalı betonun döşenmesi, ferahlık hissi yaratmak için konut boyunca sürekli devam ediyor. Mutfakta bulunan çalışma masası, alanın ortasına yerleştirilmesiyle merkezi toplanmayı teşvik ediyor. Minimalist mekâna renk ve tazelik getiren bu masa, yerel Mallorca genç tasarımcıları tarafından birlikte tasarlanmış ve üretilmiş.

Oturma odası ve yemek alanı arka bahçeye yakın geniş bir açıklıkta yer alıyor. Alanın konforunu en üst düzeye çıkarmak için duvara bitişik bir kanepe tasarlanmış. Binada bulunan eski Pin-up takvimleri dekorasyon öğesi haline gelerek bulundukları duvara ikinci bir şans veriyor.

İç kısımda bulunan üstü açık alana ulaşmak için büyük bir açıklık yapılmış ve bu alanı gelecekte gizli bir bahçeye dönüştürmek için sarmaşıklar ve yeşil bitkiler ekilmiş. Arka bahçeye uzanan eski depolama alanına küçük bir misafir odası ve ikinci bir banyo yerleştirilmiş.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın