Eski Malzemelerle Anıları Koruyan Konut: 2Hien

Creative Architects, Vietnam’ın Tay Ninh kentinde bir aile için samimi, sıcak ve basit bir görünümlü bir konut tasarladı.

Birçok insanın hatırasında veranda sadece evin içi ve dışı arasında bir geçiş alanı, güneş ışığından, yağmurdan koruyan ve soğuk rüzgarı kesen bir örtü değil;  aynı zamanda çocukların oturup marketten dönen büyükannelerinin getireceği pastaları beklediği yerdir. Ya da annelerin sebze topladığı veya ailenin Vietnam’daki Tet tatili için keklerini paketlemek üzere toplandığı bir alandır.

Creative Architects tarafından Vietnam’ın Tay Ninh kentinde tasarlanan bu konutun cephesinde, eski evden alınmış balık pulu şeklindeki kiremitler kullanılmış.

Yapı, parselin yarısından azını kaplayan iki katlı bir ev olarak tasarlanmış. Parselin geri kalanı ön ve arka bahçeye ayrılmış. Bu alan hem manzaradan faydalanılan hem de arkadaşlar ile toplanılabilen; kocanın ağaçlarla ilgilendiği, karısının ise sebze yetiştirdiği ve çocukların oyun oynadığı bir alan.

“Bu ev iki jenerasyon için tasarlanmış bir ev. Ev sahibi çift doğaya karşı aynı tutkuyu paylaşıyorlar. Basit ve rustik şeyleri seviyorlar, özellikle de koca sanatsal ve romantik bir kişiliğe sahip. Hayaletlerden çok korkan ve her zaman ebeveynlerine yakın olmak isteyen iki sevimli küçük kızları var. Ayrıca, yapıda ailenin eski evlerinden sökülerek kullanılmış pek çok eski balık pulu şeklinde cephe kaplaması bulunuyor.”

Bahçe, beton binaların arasında eve doğal rüzgar ve ışık sağlıyor. Yapı bloklarının dizilimi yapıda havalandırma sağlarken tüm alanlar için doğal ışık kullanımını en üst düzeye çıkarıyor ve aydınlatma ve soğutma için harcanan enerjiyi sınırlıyor.

Evin içindeki iki verandalı alan aile üyelerini birbirine bağlayan ve herkesin birbirini görmesini kolaylaştıran ortak bir mekan. Burası ailenin birlikte yemek yediği, çocukların çalıştığı, babanın hamakta yattığı, annenin dinlenip kitap okuduğu veya yemek pişirdiği bir yer. Alçaltılmış saçaklar, iki çocuğun öğrenme alanını sararak sıcak ve güvenli bir his verirken aynı zamanda havadar ve esnek bir alan yaratıyor.

Malzeme açısından incelenirse, ev ülkede ağırlıklı olarak kullanılan kırmızı tuğlalar ve doğayla uyumlu eski balık pulu kiremitlerle inşa edilmiş. Bu malzemeler farklı bir his uyandırıyor ve binanın ruhuyla oldukça uyumlular.

Samimi, sıcak ve basit bir görünüm verebilmek için yapıda sıva içermeyen ham tuğla kullanılmış. Buna rağmen kullanılan malzeme güçlü bir duygu yaratıyor ve estetik bir görünüşle birlikte hijyen sağlıyor.

Duvarlarda ham tuğla kullanılması duvarların sıvasının çatlaması durumunda duvarların boyanması ve onarımı için kullanılan duvar bitiş malzemesinin yıllık bakım maliyetini ve cephe malzemesi için belirlenen genel maliyeti azaltıyor.

“Geri dönüştürülmüş eski balık pulu kiremitler bize yeni üretim kiremit renklerinin sağlayamayacağı rustik ve samimi bir görünüm sağlıyor. Balık pulu kaplama sistemi evin içinde ve dışında dört verandayı kaplıyor ve kullanımla uyumlu bir örüntü oluşturmuş oluyor. Yapıda kullanılan bu malzemeler ailenin anılarını yaşatan ve huzurlu bir yer olan ‘sakin verandaları’ oluşturuyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın