Eski Elektrik Santrali İçerisinde Bir Ziyaretçi Merkezi

Yakın zamanda mimarlık stüdyosu WilkinsonEyre tarafından yenilenen Londra’daki Battersea Elektrik Santrali’nin yeniden inşa edilen bacasında bir ziyaretçi merkezi açıldı. Ralph Appelbaum Associates tarafından tasarlanan Lift 109 isimli proje ile ziyaretçiler, Londra ve elektrik santralinin manzarasını deneyimlemek üzere, bir asansör ile 109 metre yukarıya çıkarılıyor.

Ziyaretçi merkezi, 2. derecede koruma alanı ilan edilen Battersea Elektrik Santrali’nin yenilenmesi projesinin bir parçası olarak binanın tamamen yeniden yapılan kuzeybatı bacasında inşa edilmiş.

Ziyaretçilerin 360 derecelik manzaraya sahip seyir terasına çıkabilmeleri için bacanın içerisine cam asansör yerleştirilmiş.

Asansörü çevreleyen bir grafik halka, görülebilen önemli binaları tasvir eden simgeleri gösterirken, QR koduyla etkinleştirilen artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisi ile detaylara ulaşılabiliyor.

Ziyaretçi merkezinde ayrıca dijital stüdyo Squint/Opera ile işbirliği içinde tasarlanan çok katlı bir müzeye de yer verilmiş. Müzenin girişi, mevcut dört baca formunu oluşturmak için genişletilmeden önce elektrik santralinin ilk aşamasının bir parçası olarak 1930’larda tamamlanan art deco Türbin Salonu A’dan yapılıyor.

Projenin sorumluları Ralph Appelbaum Associates ve WilkinsonEyre, multimedya ekranlarla yan yana yerleştirilmiş alanlarda binanın birçok orijinal özelliğini korumayı amaçlamış.

Müzedeki kalıcı sergi bir zamanlar Londra’nın gücünün beşte birini oluşturmaktan sorumlu olan elektrik santralinin nasıl çalıştığını açıklamayı amaçlayan Powering London adlı etkileşimli bir ekran yer alıyor. Ayrıca, Powering Design ve Powering Culture adlı sergiler ile binanın tasarımına ve kültürel önemine odaklanılıyor.

Lift 109, 1970’lerin sonunda hizmet dışı bırakıldıktan ve ardından yaklaşık 30 yıl boş kaldıktan sonra, WilkinsonEyre tarafından binanın genelinin bir parçası olarak tamamlanan Battersea Elektrik Santrali’nin yeniden geliştirilmesinin en son halkası.

Bina içerisinde 100’ün üzerinde perakende satış noktası bulunan bir alışveriş merkezi geçen ay halka açılırken, teknoloji markası Apple’ın Foster + Partners tarafından tasarlanan 46.000 metrekarelik ofis alanının önümüzdeki yıl tamamlanması planlanıyor.

Battersea Elektrik Santrali’nin Bacasına Cam Asansör

Etiketler

Bir cevap yazın